Prosečna plata u Hrvatskoj 1.324 evra 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prosečna isplaćena neto plata za avgust u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je na godišnjem nivou nominalno više 13,8, a realno 11,8 odsto, saopštio je danas Državni zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na platu za jul ove godine, prosečna neto plata za avgust bila je nominalno i realno viša za po 0,7 odsto, preneo je Jutanji list pisanje Hine.

Najviša prosečna mesečna neto plata isplaćena je u delatnosti vazdušnog saobraćaja, u iznosu od 2.222 evra, a najniža u proizvodnji odeće i to 838 evra.

Prema izveštaju DZS, medijalna neto plata za avgust iznosila je 1.134 evra, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Za period od januara do avgusta ove godine prosečna mesečna isplaćena neto plata iznosila je 1.302 evra, što je u odnosu na isti period prošle godine nominalno više 15,1, a realno 11,5 odsto.

Prosečna mesečna isplaćena neto plata po satu za avgust iznosila je 7,39 evra, što je u odnosu na jul više 4,5 odsto, a u odnosu na avgust prošle godine 18,2 odsto, podaci su DSZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari