Planira se proširenje Studentskog grada: Šta će se graditi u blizini? 1Foto: sc.rs/sc/studentski-grad/

U okviru novobeogradskog kompleksa „Studentski grad“ planira se izgradnja novih objekata za smeštaj oko 1.000 studenata, ali i dogradnja postojećih zgrada kojom će se smeštajni kapacitet povećati za oko 1.800 mesta, vidi se u dokumentaciji koju je objavio Grad Beograd.

Prema projekcijama, broj korisnika Studentskog grada povećaće se sa trenutnih 4.623 na 7.423, piše Nova Ekonomija.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove objavio je rani javni uvid za potrebe izrade plana detaljne regulacije za Blok 4 i deo Bloka 34 na Novom Beogradu, što obuhvata područje Studentskog grada. Planom je obuhvaćeno 23,3 hektara, a ukupna površina zemljišta planirana za sam „Studentski grad“ iznosi oko 103.615 kvadrata.

Kompleks „Studentski grad“ nalazi se u Bloku 34 i obuhvata površinu od 10,36 hektara.

Studentski grad danas čine četiri studentska doma, studentski restoran sa pripadajućom kuhinjom, kotlarnicu i sportsku salu, kafe „Fontana“ i Dom kulture „Studentski grad“.

Grad Beograd je sredinom marta objavio i Urbanistički projekat kompleksa „Studentski grad“, sa idejnim rešenjem.

Izgradnja objekata u postojećem kompleksu planirana je fazno. U prvoj fazi će se graditi nov smeštajni objekat sa dve lamele (5G i 5 F), dok je u drugoj fazi planirana rekonstrukcija i dogradnja postojećih studentskih domova.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja novog smeštajnog objekta je u južnom delu postojećeg kompleksa Studentski grad.

Dom u okviru Studentskog grada u Beogradu za smeštaj 1.000 studenata deo je projekta „Studentsko stanovanje u Srbiji“ koji realizuje Ministarstvo prosvete u saradnji sa Bankom za razvoj Saveta Evrope – CEB, sa ciljem povećanja kapaciteta za smeštaj studenata.

Izradi plana koji je Grad sada stavio na rani javni uvid prethodio je međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu „Studentski grad“ u Novom Beogradu“.

U bloku 4 u planu meštoviti gradski centar, osnovna škola, komercijalni sadržaji

Kako se vidi iz plana detaljne regulacije za blok 4 i deo bloka 34, koji je Grad sada stavio na rani javni uvid, u Bloku 4 će biti zadržani postojeći objekti višeporodičnog stanovanja, a na njima će biti dozvoljene intervencije koje podrazumevaju rekonstrukciju, sanaciju, redovno održavanje i uvođenje savremenih instalacija, piše u planu.

Takođe, kako se vidi iz grafičkih priloga, u delu Bloka 4 planiran je i meštoviti gradski centar (stambeni i poslovni prostor), za šta je opredeljena površina od 1,15 hektara, čija je trenutna namena „zelene i slobodne površine u otvorenom gradskom bloku“

Takođe, u središnjem delu bloka 4 je predviđen i objekat osnovne škole kapaciteta 480 učenika za koju je planirana zemljište okvirne površine 12.153 kvadarata. U grafičkim prilozima se vidi da se tu trenutno takođe nalaze „zelene i slobodne površine“.

Takođe, u ovom bloku su planirane i površine za prateće komercijalne sadržaje.

U Bloku 4 se nalazi i zajednički objekat za Visoku tehničku školu strukovnih studija i Visoku turističku školu strukovnih studija.

Takođe, u planu se navodi da je postojeći objekat predškolske ustanove moguće rekonstruisati/dograditi, ili srušiti postojeći objekat predškolske ustanove i izgraditi novi prema pravilima uređenja i izgradnje.

Zainteresovani mogu da izvrše uvid u ovaj plan od 13. do 27. maja u zgradi Gradske uprave Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari