Letnja turistička sezona na Zlatiboru počeće zvanično 15. jula i biće posvećena obeležavanju 120 godina organizovanog turizma na toj planini. Tokom predstojeće sezone, kako je saopštio Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, na toj planini dnevno će boraviti 15.000 gostiju, od kojih će 15 odsto biti inostrani turisti.


Đurović je istakao da se od ovog vikenda očekuje prvi veći talas gostiju i popunjenost kapaciteta od oko 90 odsto. Cene smeštaja su identične prošlogodišnjim, pa se polupansion po osobi u hotelima može naći za 2.300, a najam apartmana od 2.000 dinara. Pored toga, kako je istakao, hotelijeri nude različite vrste popusta i pogodnosti za porodice i grupne posete.

– Zahvaljujući našim prezentacijama u Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji i Rumuniji, a prema broju pristiglih rezervacija, očekujemo povećan broj inostranih turista, čije će učešće ove godine biti oko 15 odsto – rekao je Đurović, a potom podsetio da će Zlatibor i ove godine ugostiti i turiste iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije…

Đurović je dodao da će do kraja avgusta gostima biti ponuđeni različiti sportsko-rekreativni, kulturni i zabavni sadržaji. Sezona će zvanično početi koncertom Dejana Petrovića i Big benda, a potom će uslediti i drugi programi, dok će centralna proslava velikog jubileja – 120 godina turizma na Zlatiboru, biti 20. avgusta, kada će, pored ostalog, na Kraljevom trgu biti postavljana i monumentalna skulptura od drveta Zlatiborskog brzog voza, odnosno kiridžije Todora Udovičića i njegovog konja.

Ove godine, kako je objasnio, izgrađene su nove biciklističke i planinarske staze, gosti će moći da koriste kupališta i nekoliko bazena u hotelima, a mogući su i izleti do Stopića pećine, Sirogojna, Mokre gore, Andrićgrada, manastira Mileševo i drugih atraktivnih destinacija. Gosti će moći da uživaju u panoramskim vožnjama žičarom do Ski-centra Tornik, gde se nude i sadržaji za decu u dečjem parku, tjubing staza, kao i specijalna planinska vozila – kart i skuter. Od avgusta, kako je najavila Ana Jovanović, portparolka JP Skijališta Srbije, biće ponuđeni i dodatni sadržaji, poput boba na šinama, multifunkcionalnih terena i terena za golf, koji su prvi put izgrađeni na planinama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari