– Na jezeru Perućac juče je završeno uklanjanje 45 objekata podignutih u zoni u kojoj je gradnja najstrože zabranjena. U akciji inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće uređena i pešačka staza pored jezera, a betonske klupe zamenjene drvenim.

– Parkovi prirode su prirodna lepota i vlasništvo svih građana Srbije, a ne pojedinaca koji su samovoljno zauzeli javno dobro. Po završetku uklanjanja objekta, biće uređena i pešačka staza, a betonske klupe biće zamenjene drvenim, čime ćemo jezeru vratiti prirodan izgled – rekao je Aleksandar Simić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Simić je prisustvovao akciji inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, započetoj u petak, u kojoj je srušeno ukupno 45 objekata. Inače, inspekcija je donela rešenja za uklanjanje ukupno 85 objekata na toj lokaciji, ali je 35 vlasnika to učinilo samo, a preostalih pet objekata biće uklonjeno po pravosnažnosti donetih rešenja, jer je za četiri objekta podnet zahtev za legalizaciju, a za jedan je u toku upravni postupak, kažu u Ministarstvu građevinarstva.

Simić je napomenuo da su 74 objekta uklonjena na osnovu pravosnažnih rešenja donetih još 2010. godine, ali koja do formiranja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nikad nisu izvršena.

– Država je rešena da se izbori sa divljom gradnjom, što nijedna Vlada pre ove nije sprovela do kraja. Nastavićemo sa uklanjanjem bespravno podignutih objekata u parkovima prirode i najoštrije sankcionisati svaki budući pokušaj gradnje na ovakvim lokacijama. U narednom periodu, predviđeno je najpre uklanjanje objekata za koje postoje pravosnažna rešenja u dolini reke Uvac i na Kopaoniku, kao i u Nacionalnom parku Đerdap – naveo je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari