Protekla nedelja na Beogradskoj berzi: Pala cena akcija NIS-a i Dunav osiguranja 1Foto: Aleksandar Veljković

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 na Beogradskoj berzi oslabio je protekle nedelje 0,3 odsto, na 873,9 poena zbog pada cena akcija Naftne industrije Srbije (NIS) i Dunav osiguranja, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Zbog značajno slabijeg trgovanja obveznicama na Beogradskoj berzi, smanjen je, kako je navedeno, promet i iznosio je 485,5 miliona dinara ili 4,1 milion evra.

Najviše se trgovalo akcijom NIS-a koja je nastavila silazni trend, nakon objave loših kvartalnih rezultata poslovanja za drugo tromesečje od dve milijarde dinara. Ta akcija oslabila je jedan odsto i koštala je 689 dinara, uz promet od 4,5 miliona dinara.

Akcije Dunav osiguranja, kojima se u proteklom periodu trgovalo po ceni oko nivoa od 1.000 dinara, spustile su se prošle sedmice 2,4 odsto na 987 dinara, uz promet od 3,3 miliona dinara.

Tržišna kapitalizacija te kompanije trenutno iznosi oko 15 milijardi dinara (oko 128 miliona evra), dok uprava u tekućoj godini očekuje dostizanje bruto premije od oko 39 milijardi dinara.

Cena akcija Metalca zadržala se na nivou od 1.600 dinara, nakon što je nastavljen trend pojačane tražnje te hartije, a ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,5 miliona dinara.

Energoprojekt holding predvodio je dobitnike rastom cene akcije te kompanije od 14 odsto, na 400 dinara, ali uz mizerni promet. Tom hartijom se duže vreme trgovalo po ceni oko nivoa od 350 dinara, a jedan od glavnih kupaca je bio većinski vlasnik, Napred razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari