Blokada Linglonga: Duguju nam 5,5 miliona evra, kaže direktor firme iz Svilajnca 1Foto: M.P./Danas

Nakon višemesečnih neuspelih pregovora zbog neisplaćenih potraživanja srpskoj firmi „Alfa technics“ iz Svilajnca njeni radnici, njih oko 150, blokirali su jutros ulaz ispred gradilišta Linglonga u Zrenjaninu i nemaju nameru da odatle odu dok im pare ne budu isplaćene, rekli su nam na licu mesta.

Među zaposlenima je dosta žena iz komercijale i računovodstva, kao i radnika iz prozvodnje, koji su sada ostali bez plata jer im junaska zarada kasni.

Oni ne rade na gradilištu Linglonga, kako su nam objasnili, već svoje proizvode od čeličnih konstrukcija isporučuju za potrebe kineske fabrike.

„Ovde sam i nije mi teško da dođem u Zrenjanin sa svojim kolegama da tražim ono što smo zaradili, jer je firma u gubitku. Oni nama jesu platili jedan deo ali ni približno koliko bi trebalo. Radi se o milionima evra. Nije u redu da nam obećavaju isplatu a da onda ne ispune reč. Mi smo svoje odradili, proizveli porudžbine i predali robu a naplate nigde“, kaže Biljana Dragaš iz komercijale Alfa technicsa.

Kako je za Danas na licu mesta objasnio Dragoljub Radulović, direktor firme „Alfa technics“ koja proizvodi čelične konstrukcije, Linglong im duguje 5,5 miliona evra a problemi su počeli prošle godine u maju.

 

 

„Imali smo mnogo sastanaka, nijedan nije uspeo. Uvek obećaju da će uplatiti dugovanja a onda to ne urade. Sve vreme se sa nama poigravaju oko nadležnosti, te čas novac treba da nam plati Linglong a druogi put prebace odgvornost na firmu „China energy group“, koja je glavni podizvođač radova. Mi odavno upozorovamo da ovako više ne može. Prošlog meseca smo bili na korak od protesta ispred ambasade Kine, ali zahvaljujući ambasadorki smo odustali jer smo dobili obećanje da će sve biti rešeno. U međuvremenu smo isporučili još 800 tona konstrukcija ali sada više ne možemo da čekamo“, kaže Dragoljub Radulović.

Za odgovor gde je zapelo obratili smo se pismeno i kompaniji Linglong, za potpuniju sliku o tome koliko srpskih firmi je angažovano na ovom projektu i kako ide dinamika njihovog plaćanja. Do zaključenja broja novina, nismo dobili odgovor.

Malobrojne novinarske ekipe mogle su na licu mesta da čuju samo probleme radnika iz Svilajnca, dok su ih snimali nepoznati kineski radnici a obezbeđenje branilo svima da priđu kapiji.

„Vidite da nas snimaju, to su neki njihovi špijuni“, kaže stariji čovek iz Svilajnca, dok novinarka Ksenija Pavkov dodaje da je malo novinara došlo da izvesti o ovom problemu, iako je tu puno srpskih firmi oštećeno.

Ni kiša, koja uporno pada, ni banatsko blato koje se lepi za noge, nije sprečilo energične radnike iz Svilajnca da odlučno stanu na blokadu iako je Linglong organizovao parkirana vozila na ulazu u fabriku, odnosno gradilište. Put je preprečio i veliki kamion sa čeličnim konstrukcijama a vozilo ne da nikome da priđe.

„Radnicima nisu isplaćene zarade od juna meseca, imali smo destine sastanaka ali nam ništa od duga koji je 5,5 miliona evra nije isplaćeno. Mi smo firma koja ima najveće potraživanje i najveći broj radnika i nismo jedini. Ovde je izašlo puno njih koji imaju iste probleme. Mislim da mnogo njih ima problem naplate“,  objašnjava Dragoljub Radulović.

On tvrdi da je još stotinu domaćih firmi, koje su podizvođači na gradilištu Linglonga, oštećeno.

„Ovo nije politički skup, ovo je borba da radnici prime zarađene plate, da nahrane decu i pošalju ih u škole. Protest će trajati dokle god se ne ispune obećanja za isplatu duga“, decidiran je Radulović.

Nezvanične informacije o tome da „Linglong“ ne plaća podizvođače i da je to jedan od razloga zbog kog se kasni sa radovima pojavljivale su se sporadično, od početka gradnje fabrike u Zrenjaninu.

Uoči protesta kompanije domaćeg podizvođača angažovanog na gradilištu, zbog višemesečne nemogućnosti naplate potraživanja, uprava fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu svim radnicima poslala je saopštenje na kineskom i srpskom jeziku, u kom se najavljuje „neka vrsta aktivnosti“ ispred fabrike, a u nastavku se navodi da radnicima nije dozvoljeno slikanje, zastajkivanje, davanje intervjua.Nalaže im se da na vreme dođu na posao, da kašnjenje niie dozvoljeno i da moraju da poštuju kompanijska pravila.

Podsetimo, prema poslednjim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz avgusta prošle godine, proizvodnja u „Linglongu“ je trebalo da počne još u martu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari