Protest radnika Kolubare na Dan rudara: Rok do 1. septembra, ako se ne ispune zahtevi – radikalne mere 1Foto: EPS AD

U Lazarevcu se održao protest radnika Kolubare, organizovan na Dan rudara, a zbog neispunjenih zahteva koji su upućeni Ministarstvu rudarstva i energetike, direktoru i Sindikatu Elektroprivrede Srbije (EPS).

Jedan deo ovog protesta posvećen je i litijumu, a radnici Kolubare poručuju da su „ljuti jer država otvara privatne rudnike, a zatvara državne“.

Protest u Lazarevcu je organizovalo radno telo Jedinstvo Kolubara, a Goran Perišić ispred ovog tela navodi da je razlog protesta delimično uspenjenje zahteva, kojih ima tri.

„Ispunjeno je potpisivanje kolektivnog ugovora… Nisu odblokirani ostali računi solidarne i uzajamne pomoći, što je apsurd da se nalazi u njihovim rukama, jer to su nase ušteđevine. Nije ispunjen zahtev da raspišu sindikalne izbore, koji su i uslov za odblokiranje računa. Imamo dve frakcije sindikata i taj kolektivni ugovor poslodavac je potpisao sa dve frakcije sindikata, što ne znamo da l je po zakonu sprovedeno2, rekao je on za N1.

Kako Perišić navodi, ako ostane dualni sindikat, nema mogućnosti da se oblokira račun, a da državnom sindikatu odgovara podela jer „je cilj da budu podeljeni radnici, jer kad bi bilo jedinstva, ne bi mogli sve da podvlače. Kolektivni ugovor 100 odsto nije ni bio u planu da se potpiše, potpisan je pod pritiskom“.

Sagovornik N1 kaže da daju rok da se do 1. septembra raspišu izbori i da se odblokiraju računi. „Ako se ne bude odblokiralo, krenućemo u radikalne mere“, poručio je Perišić.

Jedan deo protesta bice posvećen i litijumu, Ljilja Bralović ispred SEOS je prisutna i trebalo bi da se obrati. Radnici Kolubare poručuju, kako se navodi, da su ljuti jer država otvara privatne rudnike, a zatvara državne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari