UŽIVO Treći dan protesta poljoprivrednika: Kod Zrenjanina došlo do incidenta, Novosađani odblokirali Sentandrejski most,policija kod Požarevca naplaćivala kazne učesnicima protesta 1foto Aleksandar Latas

Poljoprivrednici će danas, treći dan zaredom, blokirati traktorima puteve i ulice u više gradova Vojvodine i centralne Srbije. Prethodna dva dana ratari su puteve blokirali u više gradova Vojvodine i centralne Srbije. Stočari iz Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Požarevca, Subotice, Rače i drugih delova zemlje više časova su blokirali prometne saobraćajnice uz povremeno propuštanje vozila.

Cilj blokada ostao je nepromenjen, te poljoprivrednici traže ispunjenje svih osam zahteva koje su ranije predali Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede. Zahtevi poljoprivrednika su, između ostalog, povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost, da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost, da se uvede prelevman na mlečne proizvode, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

19.54 Poljoprivrednici koji protestuju u Novom Sadu odblokirali su Sentandrejski most. Najavljuju da se protest nastavlja, a nove poteze saopštiće u petak ujutru. Most je bio blokiran 11 časova.

19.39 Poljoprivrednici iz Žablja, Gospođinaca, Čuruga i Đurđeva danas su kod farme puževa u blizini Tiskog mosta blokirali put Zrenjanin – Novi Sad. Oni su za sutra najavili protest i blokade već od 10 časova.

18.37 Došlo do incidenta kod Zrenjanina, na blokadi magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad kod Aradca kada je vozač kamiona probio blokadu i projurio pored učesnika protesta. Njega je hitnom intervencijom zaustavila policija i uzela podatke. Blokada kod Aradca kažu učesnici trajaće do 19.30. Učesnici najavljuju nastavak blokade sutra od 10 časova. Kažu da postoji mogućnost zatvaranja mosta na Tisi, prema Žablju. Sa te, bačke strane, danas su i žabaljski poljoprivrednici držali blokadu.

17.58 Saobraċajna policija naplaċuje kazne poljoprivrednicima iz Rače i Batočine u Požarevcu.

UŽIVO Treći dan protesta poljoprivrednika: Kod Zrenjanina došlo do incidenta, Novosađani odblokirali Sentandrejski most,policija kod Požarevca naplaćivala kazne učesnicima protesta 2
Foto: Z. Mišić

17.02 „Na Klisanskom mostu ostajemo do daljnjeg. Ne možemo reći da li ćemo se vraćati na Sajam. Kod  Pančeva i Požarevca policijske patrole su prekinule traktorske kolone. Mi se sad solidarišemo sa njima, dok ne puste ljude kuda su naumili pojačaćemo naše blokade. Kad dobijemo informaciju da su pušteni, vraćamo se na Novosadski sajam“, rekao je poljoprivrednik Goran Filipović.

16.53 Kolonu traktora poljoprivrednika iz Rače Kragujevačke i Batočine kod skretanja za Požarevac zaustavila je saobraċajna policija. „Rečeno nam je da je u pitanju „rutinska saobraćajna kontrola“ a mi smi ih pitali, ako je tako zbog čega ne zaustavljaju i kontrolišu ostale učesnike saobraċaja, kaže za Danas Milan Miloševiċ iz Rače. Po njegovim rečima cilj policije je da spreči Račane i Batočince da se spoje sa poljoprivrednicima iz Požarevca.

Inače, oni su i planiralu da sa traktorima prenoċe u okolini Požarevca pa se sutra sa kolegama iz tog kraja, objedinjeni pojave u Beogradu.

Policija zaustavlja poljoprivrednike iz Rače i Batočine na auto-putu kod Požarevca.

16.11 Na putu Zrenjanin – Kikinda, kod Bašaida traju jednočasovne blokade, nakon kojih se tokom pola sata propušta saobraćaj. Na blokadi su poljoprivrednici iz Bašaida, Novog Miloševa i Banatske Topole.

UŽIVO Treći dan protesta poljoprivrednika: Kod Zrenjanina došlo do incidenta, Novosađani odblokirali Sentandrejski most,policija kod Požarevca naplaćivala kazne učesnicima protesta 3
foto privatna arhiva

Propuštaju se deca, stari i bolesni. Danas protestuju i poljoprivrednici u Mokrinu, selu na području grada Kikinde. Nakon protestne vožnje traktorima kroz Mokrin, oni su svoja vozila parkirali pored puta ka Kikindi.  Traže da država pokaže više razumevanja za njihove zahteve.

16.09 U Kragujevcu je okončana trosatna blokada poljoprivrednika ispred Skupštine grada. Blokada Ulice Zorana Đinđiċa je bila najavljena prvobitno na sat vremena ali je sa poljoprivrednicima iz kragujevačkih sela prvo razgovarao šef kabineta gradonačelnila Aleksandar Lazoviċ a potom i sam gradonačelnik Nikola Dašiċ. „Razgovarali smo sat i 45 minuta. Ne očekujemo ništa spektakularno od tog sastanka ali je i ovo ipak neki pomak jer, pre godinu i po dana gradonačelnik je odbio da nas uopšte i primi“, kaže za Danas Jovica Radovanoviċ iz Kutlova.

Po njegovim rečima poljoprivrednici su gradonačelniku Dašiċu izneli sve svoje probleme iz oblasti ratarstva i stoĉarstav i on je obeċao da ċe ih pteneti nadležnima u Vladi.

– Tokom razgovora gradonačelnik Dašiċ je pokušao da me isključi iz razgovora sa obrazloženjem „da ne želi da razgovara sa ljudima kohi se bave politikom“. Podsetio sam ga da je on političar i predložio da napustim sastanak, ističe on.

Ostao je do kraja a poljoprivrednici iz sela Divostin, Drača, Kultovo, Rogojevac, Uglarevac, Prekopeĉa, Dobraċa i Ramaċa se uz pomoċ policije, koja ih je i dopratila u centar grada, „evakuišu“ iz Kragujevca.

15.55 Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu. Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara. Podižu se i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

14.51 Posle nešto više od sat vremena gde su se okupljali kod pumpe na auto-putu kolona traktora iz Rače Kragujevačke krenula je ka Požarevcu. Po rečima Milana Miloševiċa iz Viševca kod Rače, jednog od organizatora protesta koji se do Velike Plane probio alternativnim putevima policija im je na ulasku u Veliku Planu tražila lične karte, a potom ih je pustila da krenu ka Požarevcu.

14.22 Subotički poljoprivrednici blokirali su podvožnjak.

UŽIVO Treći dan protesta poljoprivrednika: Kod Zrenjanina došlo do incidenta, Novosađani odblokirali Sentandrejski most,policija kod Požarevca naplaćivala kazne učesnicima protesta 4
Foto: J. Patarčić

14.20 Paori koji su na mostu kod Čente blokirali put Beograd-Zrenjanin trenutno su sklonili barikade kako bi automobili prošli, ali će za pola sata, tačnije od 14.50 do 15.50 ponovo blokirati prolaz.

14.15 Poljoprivrednici iz Pančeva blokirali su novi i stari put za Beograd, propuštaju se samo prioritetni, hitni slučajevi.

14.01 Blokada ulice ispred Skupštine grada u Kragujevcu još traje iako je bilo najavljeno da ċe biti samo jedan sat. Sa poloprivrednicima iz pravca ka Gornjem Mulanovcu koji su traktorima „sišlu“u centar grada razgovarao je šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Lazoviċ.

„Rečeno nam je da ċe nas primiti gradonačelnik Nikola Dašiċ za pola sata i još uvek čekamo iako taj rok ističe, kaže za Danas Jovica Radovanoviċ“, poljoprivrednik iz Kutlova koji je organizovao dvadesetak svojih kolega da blokiraju Ulicu Zorana Đinđiċa u Kragujevcu.

 

13.38 Poljoprivrednici iz Rače stigli su u Veliku Planu. Petnaestak traktora iz Rače Kragujevačke stiglo je na NIS-ovu pumpu kod Velike Plane. Oni su se od juros, jer im je javljeno da ih policija neċe dozviliti da krenu za Beograd probijali do Plane alternativnim putevima, kroz sela, preko njiva i livada.

13.15 Poljoprivrednici koji trenutno blokiraju puteve i mostove u nekoliko gradova Srbije poručuju da ih „ne interesuju navodni pregovori“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok drugi kažu da je „suviše kasno za pomoć predsednika“. Vučić je najavio da će subvencije po grlu stoke biti povećane sa 30 na 40 hiljada, što je jedan od zahteva stočara koji su jutros održali prvu rundu pregovora sa njim. On se danas sastao sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga koje je predvodio Goran Vasić i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koje predstavlja Milija Palamarević.

UŽIVO Treći dan protesta poljoprivrednika: Kod Zrenjanina došlo do incidenta, Novosađani odblokirali Sentandrejski most,policija kod Požarevca naplaćivala kazne učesnicima protesta 5
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

13.00 „Suviše je kasno za pomoċ predsednika. Moraju da se donesu rešenja koja ċe da pomognu poljoprivrednicima a ne ljudima sa vlasti“, kaže Jovica Radovanoviċ iz Kutlova koji je organizovao dvadesetak poljoprivrednika sa Milanovačkog druma. U pitanju su sela Divostin, Drača, Kutlovo, Rogojevac, Ugljarevac, Prekopeča, Dobrača i Ramača.

12.59 Subotički poljoprivrednici najavljaju da, ukoliko ne dobiju odgovor na njihove zahteve, u 14.30 časova planiraju da radikalizuju protest i da traktore iz Štrosmajerove ulice „presele“ kod podvožnjaka kod Nove opštine. U pitanju je najznačajnija saobraćajnica u Subotici, koja doslovno deli grad na dva dela.

12.15 Blokada ispred Skupštine grada Kragujevca. Dvadesetak poljoprivrednika iz Kutlova krenulo je traktorima da blokira ulicu ispred Skupštine grada Kragujevca. Trenutno su u selu Divostin nadomak Kragujevca a priključiċe im se i nezadovoljni poljoprivrednici is sela Desimirovac i kragujevačkog naselja Beloševac. „Veċina okupljenih su proizvođači mleka jer je njegova niska cena bukvalno „ubila“ i sve ostale grane poljoprivrede poput ratarstva“, kaže za Danas Jovica Radovanoviċ, jedan od organizatora protesta i jedan od osnivača pokreta „Volim selo svoje“.

Po negovim rečima njihov protest ispred Skupštine grada trajaċe sat vremena a skup je uredno prijavljen u policiju.

12.10 Poljoprivrednici iz Čente i okolnih mesta zatvorili su put Zrenjanin – Beograd traktorima. Blokada je kod mosta na Tamišu.

12.03 Zbog, kako kažu „dojava koje su dobili“ da policija ima nalog da spreči njihov odlazak za Beograd poljoprivrednici iz Šumadije i okoline probijaju se traktorima pojedinačno, alternativnim putevima preko sela i njiva do glavnog grada.

11.46 Poljoprivrednici iz Mačve nastavljaju blokadu u Bogatiću. Prema rečima stočara Milana Pajića, oni će i danas sa pedeset traktora blokirati centar Bogatića.

11.45 Blokiran je Klisanski most na Sentadrejskom putu u Novom Sadu. Poljoprivrednici kažu sa ovde ostaju do daljnjeg. „Dok ne se urazume u ne pozovu ih na pregovore“. Ovo je tek početak radikalizacije protesta, blokiraće se i drugi mostovi u Novom Sadu, najavljuju nezadovoljni zemljoradnici. Novosađani koji su se zatekli u gradskom prevozu izasli su iz autobusa i krenuli peške preko mosta.

UŽIVO Treći dan protesta poljoprivrednika: Kod Zrenjanina došlo do incidenta, Novosađani odblokirali Sentandrejski most,policija kod Požarevca naplaćivala kazne učesnicima protesta 6
Novi Sad protest poloprivrednika foto Aleksandar Latas

11.28 Učesnici protesta poljoprivrednika kažu, povodom najave pojednih medija, da će se sa predsednikom danas sastati grupa poljoprivrednika, da to nije niko od ljudi koji učestvuju na blokadama. U Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije dodaju da su Vladi Srbije uputile pismeno svoje zahteve i da do danas nisu dobili nikakav odgovor. Poljoprivrednici kažu da ne žele više nikakva usmena obećanja jer je to neozbiljno.

11.01 Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve, a nastaviće ih oko podne. Predsednik udruženja proizvođača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, izjavio je danas za Betu da traže da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

10.50 U Zrenjaninu počelo okupljanje poljoprivrednika, koji kreću u protestnu vožnju. Oni će danas, kako nam je potvrđeno, da se pridruže poljoprivrednicima iz Aradca koji su zatvorili na dva sata magistralni put Zrenjanin – Novi Sad.

10.42 Poljoprivrednici u Novom Sadu koji su drugu noć prespavali sa svojim traktorima kod Novosadskog sajma, kažu da u pola dvanaest kreću u blokadu. Plan je da se odvezu traktorima do Klisanskog mosta, pored tržnog centra Big i blokiraju ga. Kako dodaju, blokada će da traje do do daljnjeg.

10.30 Počela je blokada puta Zrenjanin – Novi Sad kod Aradca. Put su poljoprivrednici zatvorili na dva sata. Prema rečima Vladimira Abelovskog, poljoprivrednika iz Aradca, najveći broj učesnika ove blokade su proizvođači iz ovog mesta u blizini Zrenjanina. Blokada će biti nastavljena.

10.18 Poljoprivrednici iz više šumadijskih mesta i sela kreċu danas sa traktorima i mehanizacijom. Kako su organizatori protesta najavili u pitanju su poljoprivrednici iz opština Kragujevac, Rača, Batočina, Lapovo, Smederevska Palanka..

10.15 Subotički poljoprivrednici odlučili su danas da još više radikalizuju protest zbog ćutanja na njihove zahteve. U 10 časova počela je blokada Štrosmajerove ulice, jedne od najprometnijih u gradu, koja će trajati do daljeg. Očekuju i dolazak poljoprivrednika iz Kelebije, dok se oko tridesetak traktora okuplja u Žedniku kod vatrogasaca.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/suboticki-poljoprivrednici-blokiraju-strosmajerovu-ulicu-do-daljeg/

10.13 Poljoprivrednik iz Botoša Borislav Čizmaš, koji je učestvovao na pregovorima u Vladi Srbije, kaže da budžet Ministarstva poljoprivrede mora biti veći. Kako kaže, agrarni budžet nije rekordan, kako vlast tvrdi, jer su u njega ušla i dugovanja na ime subvencija iz prošle godine.

9.27 Banataski poljoprivrednici koji protestvuju najavili su da danas nastavljaju blokadu puta Zrenjanin – Novi Sad, kod Aradca. Prvo zatvaranje puta poljoprivrednim mašinama planirano je u 10 časova, i trajaće do 12 sati. Potom slede u kontinutitetu još dva zatvaranja.

9.22 I subotički poljoprivrednici nastavljaju protest. Trećeg dana najavili su blokadu Štrosmajerove ulice, jedne od najprometnijih u gradu, koja će početi u 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari