Odgovor poljoprivrednika na poziv Ministarstva: "Ispunite zahteve pa možemo da razgovaramo" 1foto Miroslava Pudar Danas

Udruženja poljoprivrednika najavila su za danas proteste u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze, a Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na „otvorene i konstruktivne razgovore“.

Protest su najavila četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Takođe, kako su potvrdili Danasu, u planu je i blokada saobraćajnica, ali lokacije i satnica još nisu poznati.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede je na razgovor danas u 11 sati pozvalo sve ratare koji smatraju da država i pored svega što je uradila za bolji položaj poljoprivrednika u ovoj godini, nije ispunila neku tačku Sporazuma potpisanog u maju sa sedam poljoprivrednih udruženja i dodalo da „oni koji bi da pomoć i pored otovorenog poziva na razgovor traže na ulici, nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrede, već su politički motivisani“.

„Ministarstvo na čelu sa ministarkom Jelenom Tanasković osuđuje svaku vrstu političkih manipulacija u oblasti poljoprivrede i apeluje na sve vredne i dobronamerne poljoprivrednike da ne podležu jeftinim političkim trikovima“, navodi se u saopštenju.

Odgovor poljoprivrednika

Na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poljoprivrednici odgovaraju da su razgovori mogući, ali nakon ispunjenja zahteva.

„O mešanju politike u proteste Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo nemaju šta da prigovore avgust 2022. Tehnička Vlada, maj 2023 ni govora o izborima! I što je podvlačimo ova udruženja uvek su se zalagala za pregovore , dogovore i sporazume sa izvršnom vlašću. Na pomen politike iz saopštenja možemo da kažemo samo sram vas bilo! Nismo želeli ni da biramo ni da se mešamo u unutar institucionalne personalne konflikte, i uvek je izvršna vlast za nas bila adresa! Došlo je do pomaka za razliku od prethonog perioda zaista priznajemo međutim minimalnog i nedovoljnog“, navodi se u saopštenju.

Kao neke od zahteva ističu uređenje tržišta i dizel bez akcize, nakon čijeg ispunjenja će se, kako kažu, odazvati pozivu.

„Uredite tržište sa preciznom dinamikom i tačnim datumima najkasnije mart 2024. u uredbi u skladu sa Zakonima Republike Srbije i Strategijom kojoj ističe rok sledeće godine. Takođe, dizel bez akcize od 01.01.2024. Nakon toga možemo da razgovaramo i pregovaramo i sporazumemo se. Uvek smo izlazili u susret svakom pozivu Vlade i odazivali se. Nadamo se kada budete ispunili Sporazum iz maja da će i naš poziv vama biti isto tretiran kao i svi vaši pozivi nama i da će iz tog sastanka proisteći Uredbe za 2024. godine“, napominju poljoprivrednici.

Ko će sve učestvovati u protestima

Aktivno učešće u organizaciji protesta dali su udruženja i poljoprivrednici iz: „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina,Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Najveći broj poljoprivrednika koji će se uključiti u protest dolaze iz Vojvodine.

Podsećamo, oni traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari