Kako je izgledao prvi dan protesta poljoprivrednika? 1Foto: A. Latas/Danas

Protest poljoprivrednika širom zemlje ulazi u drugi dan, i iako je deo učesnika proveo noć u blokadi rafinerije kod Novog Sada, u većini mesta blokade počinju u devet i deset časova.

Od ranih jutarnjih časova poljoprivrednici su blokirali ulice širom zemlje, ali i rafinerije u Beogradu i Novom Sadu, kao, kako su rekli, podsetnik da nisu dobili „plavi dizel“ koji su sa nadležnima dogovorili u maju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Usledila je blokada puteva Bačka Planka – Novi Sad, Vrbas -Sombor, Zrenjanin – Beograd, magistralni put u Ćupriji, a traktori su izašli na saobraćajnice kod Rače, Kikinde, Kisača, Krčedina, Aradca, Padine, Gospođinaca, Tovariševa, Ćuprije, Srpske Crnje, Stare Pazove, Čente, i brojnih drugih mesta.

Sve vreme policija je bila prisutna na terenu, a na pojedinim mestima zaustavljala je učesnike proteta, legitimisala ih, ali i zapisivala registarske tablice traktora kojima su došli.

Zbog čega se protestuje?

Naime, ovaj potez poljoprivrednici su najavili početkom novembra, nezadovoljni zbog kompletnog stanja u stočarstvu i agraru, ali i neispunjenjem dogovora od strane nadležnih, potpisanog u maju tekuće godine.

Pre svega, to se odnosi na subvencije po hektaru, koje su sada 18.000 dinara, dok poljoprivrednici zahtevaju 35.000. Takođe, u dogovoru stoji da dizel bude bez akcize, a premije za mleko 19, a ne 15 dinara.

Ovaj put poljoprivrednici fokus stavljaju i na sistemska rešenja kao što je uređenje berze, uvođenje robnog zapisa i javnih skladišta, kao i da kamata na kredite bude jedan odsto.

Ipak, iako su pre više od 10 dana upozorili da će doći do protesta ako pomenuto ne bude ispunjeno, Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na razgovore dan pred protest, uz napomenu da ne nasedaju na političke manipulacije. Takođe, ministarka Jelena Tanasković istakla je da su sve tačke sporazuma ispunjene, ocenjujući da su protesti politički.

Poljoprivrednici su pomenuti sastanak odbili, rekavši da je pregovaranje moguće, ili na „njihovom terenu“, ili u Ministarstvu, ali uz uslov da mediji budu prisutni.

Na protestu poljoprovrednika našla se i glumica Svetlana Ceca Bojković, i sa lica mesta iskazala podršku građanima koji su danas na ulici, a koji zahtevaju bolje uslove u stočarstvu i agraru.

„Ovo danas sam sad videla i dajem odmah podršku svima koji protestuju. Niko to ne radi tek tako, već zato što im je stvarno dogorelo. Ovi ljudi žive kao i svi mi“, kazala je Bojković.

U večernjim satima, nekoliko ljudi, za koje jedan od organizatora protesta Jovan Jovanov iz Bavaništa kaže sa su članovi SNS-a, kolima je blokiralo njegovu porodičnu kuću.

Jovanov je istakao da okupljene ispred njegove kuće predvodi Dragan Šljivovački koji je lokalni funkcioner Srpske napredne stranke (SNS). Oni su nakon više časova evakuisani drugim vozilom, a policija je, prema Jovanovim rečima, izašla na teren nakon više poziva i više od sat i po vremena čekanja.

U toku blokade njegove kuće stigli su poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević i Aleksndar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Ko su učesnici protesta?

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari