Protest poljoprivrednika u Subotici: Blokade nastavljamo dok nam Vlada ne odgovori na zahteve, hoćemo tačan datum 1Foto: Privatna arhiva

Subotički poljoprivrednici danas održavaju protestni skup i blokadu saobraćaja na Žedničkom putu – kružni tok, kod Ipsilon kraka, zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije iz prošle godine.

Saobraćajnica između Subotice, Kelebije i auto-puta biće blokirana od 12 do 14 časova uz propuštanje samo hitnih slučajeva. Od 14 časova saobraćaj će biti pušten, ali samo na sat vremena, da bi od 15 časova pa do 18 časova ponovo bio blokiran.

Kako kažu poljoprivrednici, protesti u Subotici će biti nastavljeni narednih dana.

Poljoprivrednici u svom zahtevu od vlasti traže moratorijum na sve poljoprivredne kredite kao za vreme epidemije korona virusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme za sve poljoprivrednike, bez pravdanja kupovine računom po „lex specialis“ zakonu, kao i gorivo na svim pumpama bez akcize u 2025. godini.

Izmene dopune zakona o akcizi na gorivo, traže da se donese najkasnije do 30. novembra i operativno na svim benziskim pumpama da bude poštovano od 1. januara 2025. godine.

Zahtevaju i uređenje tržišta, robnog zapisa, javnih skladišta, sa preciziranim budućim koracima i rokovima.

Od države traže i tačan datum do kada će svaka stavka biti realizovana.

Miroslav Matković predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice kaže, da su već počeli da kupuju sertifikovana semena za sezonu 2024/2025, a da nisu dobili novce za prošlu godinu, niti je uopšte napravljen pravilnik za sledeću godinu.

Protest poljoprivrednika u Subotici: Blokade nastavljamo dok nam Vlada ne odgovori na zahteve, hoćemo tačan datum 2
Foto: Danas

– Kada kažemo da hoćemo uređene tržišta to se ne odnosi samo na žitarice, nego i na uvoz mleka, jaja, povrća i drugih proizvoda. Protest nastavljamo sutra, odnosno i narednih dana, sve dok nam se Vlada pismeno ne obrati i ne oglasi. Pozivamo sve poljoprivrednike da nam se pridruže i organizuju proteste u drugim delovima zemlje, da pokažu nezadovoljstvo, ali i naše jedinstvo – rekao je Matković.

Nezadovoljni poljoprivredici svoje zahteve su poslali na adrese premijera Miloša Vučevića i ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića.

Pismo upućeno Vladi potpisuju: Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari