Radnici ŽIT-a ponovo protestuju: Od Nove godine nismo primili ni dinara 1Foto: Darko Blažić/ASNS

Radnici preduzeća Železnički integralni transport danas od 9 do 17  časova protestuju ispred kabineta predsednika Srbije na Andrićevom vencu.

Kako za naš list kaže Miladin Žujović, predsednik Sindikalne organizacije ŽIT-a, danas je prvi dan protesta, a u prijavi su naglasili da će se on nastaviti dok ih neko ne sasluša.

„Ništa nije promenjeno od kada smo krenuli da protestujemo, pa zahtevi ostaju isti. Na prvom mestu, to je isplata zaostalih zarada. Mi od Nove godine nismo primili ni dinara. Takođe, proces rada nije pokrenut, niko nas nije saslušao. Jedina novina je da je direktorka pre 10 dana podnela ostavku“, priča Žujović.

On dodaje i da broj zaposlenih iz dana u dan opada, baš zbog toga što „ništa nije rešeno“, i da se zato nalaze na ovoj lokaciji, u nadi da će neko nešto preduzeti povodom društva „ŽIT“ Beograd.

Zoran Bašanović, poverenik ASNS u ovom preduzeću, kaže da se na protestu oćekuje oko 40 ljudi, a zahtevi ostaju isti kao i ranije.

Podsećamo, radnici ŽIT-a protestuju od avgusta prošle godine, kada su tražili isplatu zarada za maj, jun i jul, kao i pokretanje intermodalnog terminala u Makišu i preuzimanje i pokretanje novog terminala, takođe u makišu.

Zatim se protest nastavio u septembru 2023, ali se prelio i u 2024. godinu. Oni su Vladi Srbije predali zahtev da se reši pitanje plata koje ne dobijaju mesecima, ali problem i dalje postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari