U nedelju protest u Bavaništu zbog prodaje šume: "Ona je zaštitni pojas od vetra i peska koji dolazi sa Deliblatske peščare" 1Foto: Pixabay/NoName_13

Jovan Jovanov, poljoprivrednik iz Bavaništa, najavio je manji protest meštana, zbog, kako kaže, namere da se proda šuma koja njihovo selo štiti od peska i vetra, i obezbeđuje im pijaću vodu.

„Bavaništanska šuma se prostire na oko 100 hektara, a mi pokušavamo da sprečimo njenu prodaju. Ona je pod sumnjivim okolnostima prebačena iz društvene u privatnu svojinu, pa ćemo u nedelju u 10 časova organizovati manji protest povodom prodaje koja će se odigrati u utora, 9. jula“, pojašnjava on.

Kako dodaje, šuma je sada u vlasništvu jednog preduzeća iz Bavaništa, koje je pod stečajem.

„Zato se sad pravi licitacija, da bi se ljudi isplatili od te šume. Ona je još 1982. prešla iz društvene u privatnu svojinu, i onda je jedna ciglana preuzela šumu na svoje ime. A u svim ugovorima piše da je data na korišćenje, ne u vlasništvu. To smo predali advokatima, Javnom tužilaštvu, i obavestili sve ljude koji treba da znaju šta se tu dešava. Zato ona ne bi trebalo da ide na prodaju, bar dok se ne utvrdi stanje da li je to legalno“, ukazuje Jovanov.

Naš sagovornik navodi da je iz više razloga važno da se šuma ne proda, a neki od njih su uloga u odbrani od peska i vetra, i retke biljke koje u njoj rastu.

„Marija Terezija ju je zasadila kada je zasađena i Deliblatska peščara. Ona stoji kao zaštitni pojas od vetra i peska koji dolazi iz Deliblatske peščare, i štiti naše selo. U njoj postoji hrast star više od 100 godina, ima belog jasena koji je retko drvo i za koje niko ne zna kako se našlo tu. Na oko kilometaru šumi nalazi se fabrika vode, odakle se selo Bavanište snabdeva pijaćom vodom, a na tom mestu je jer korenje biljaka koje rastu u okolini prečišćava vodu“, upozorava Jovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari