U nedelju protest u Bavaništu zbog prodaje šume: „Ona je zaštitni pojas od vetra i peska koji dolazi sa Deliblatske peščare“

Ostavite komentar


  1. Istoričar i prirodnjak Frančesko Griselini (1717-1784) boravio je tri godine u Banatu (1774-1777) Proučavao istraživao i zapisivao sve što se u to vreme u Banatu događalo a bilo je od opšteg interesa. Izuzetno vredna i oštroumna zapažanja.
    Šteta što to Griselinijevo delo nije obavezna lektira u školama.
    Pošumljavanje Peščare i Banata je rađeno za vreme i po naređenju grofa Florimunda Mersia.
    Griselini piše da je:
    “ Onaj ko polomi ili odseče sadnicu duda bio je osuđen na smrtnu kaznu“. Tako je to bilo nekad! A sad, ???

  2. Alo bre sta raditeeeee! Dokle vise, posekoste sve. Ko je novi vlasnik te sume?

  3. Cena svih vrsta drveta u svetu je dostigla astronomske visine. U jednoj takvoj situaciji je nezamislivo da bi Vlast u Srbiji ostala nezainteresovana za profit iz takvog biznisa. U 19-tom beku Banat je bio u sklopu KuK monarhije koja je predstavljala visi kulturni i civilizacijski pojam kako za tadasnju Tursku proviciju Rumeliju, tako i za od nje nastalu – danasnju savremenu Srbiju.

  4. Zadatak i cilj radikala je da unište Srbiju i sve što su do sada uradili nedvosmisleno ukazuje na to.
    Dok se usitnjeni/rascepkani borimo protiv radikalske pošasti, od promene nema ništa, kada se ujedine svi koji se bave bilo kojim vidom poljoprivrede, industrije (u najširem smislu), kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, penzioneri, možda se nešto i postigne.
    Ali SVI.
    Ne mora se valjda podsećati na jačinu/lomljivost „jednog štapića i svežnja štapića“.

  5. Ne lomite mi bagrenje jer vetrovi će me oduvati….neumrli Balaćević.
    To drveće štiti zemlju od isušivanja i gornji, vrlo tanak sloj rodne zemlje da ga vetar ne odnese kao prašinu i ne zaspe peskom, da napravi pustinju pa da nemamo šta da jedemo….mislite o tome!
    A ovi štetičine kao termiti, sve dok je poseku i poslednje zeleno drvo i ne uguraju pare u svoje dzepove neçe se smiriti, bez obzira na štetu koju prave? Kad će biti dosta?

Ostavite komentar


Ekonomija

Đorđević: Poljoprivredno zemljište se može pretvoriti u rudnik, a rudnik nikada u poljoprivredno zemljište 8

Đorđević: Poljoprivredno zemljište se može pretvoriti u rudnik, a rudnik nikada u poljoprivredno zemljište

Naučni izveštaj o uticaju na životnu sredinu planiranog projekta "Jadar", o otvaranju rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u okolini Loznice, niko nije tražio, već ga je radio tim stučnjaka, pošto je prepoznao problem, rekla je danas jedan od autora tog dokumenta, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, Dragana Đorđević.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.