Protest zadrugara i zaposlenih "Agro - Kleka” u Zrenjaninu 1Foto: M. Pudar

Zadrugari i zaposleni u zemljoradničkoj zadruzi Agro-Klek iz Kleka okupili su se danas ispred Gradske kuće u Zrenjaninu na protestu zbog oduzimanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu te zadruge u postupku restitucije.

Direktor Agro – Kleka Radovan Bokić kazao je da ta zadruga obrađuje 1.200 hektara svoje zemlje koju je 2016. godine po Zakonu o zadrugama uknjižila kao svoje vlasništvo.

“Mi proizvodino oko 5,3 miliona litara mleka, ako se nešto ne reši mi jednostavno u roku od 90 dana moramo početi sa intenzivnim gašenjem najbolje farme mlečnih krava u Srbiji”, kazao je Bokić.

Sada im se po Zakonu o restituciji oduzima oko 450 hektara najbolje zemlje, a da se kraj ne nazire jer, kako kaže, novi zahtevi svakodnevno stižu, ali da sve to ne znači i da su protiv restitucije.

Bokić je rekao i da oduzimanjem 450 hektara zadruga ulazi u ozbiljan problem i da će to automatski znači i da neće isporučivati 30 do 40 odsto mleka koje prerađuje zrenjaninski “Mlekoprodukt”.

“U zadruzi je trenutno zaposleno 75 radnika na neodređeno, plus zadrugari koji sa nama sarađuju, a 90 odsto otkupa u Kleku ide preko nas, znači, selo 90 odsto svoje robe isporučuje nama i mi time hranimo stoku” objasnio je Bokić.

Agencija za restituciju povodom nezadovoljstva zadrugara objasnila je da po zakonu mogu da vracaju zadruznu zemlju a da je ZZ Agro Klek izgubio spor pred Upravnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari