Protesti dok se problem na reši 1

Visoki računi za daljinsko grejanje bili su razlog da Zrenjaninci po ciči zimi protestvuju na ulici proteklih dana, tražeći od ovdašnje Toplane oslobađanje od obračuna po utrošku.

U Centru za zaštitu potošača “Begej”, koji je organizator protesta, kažu da slede novi protesti jer se nadležni u Toplani i gradska vlast ne obaziru na nezadvooljstvo građana. Značajan broj potrošača žali se da računi premašuju njihove finansijske mogućnosti, dok se neki bune zbog komplikovane procedure isključenja.

– Kod mene su ljudi iz Toplane konstatovali isključenje, a ja i dalje dobijam račune. Za novembar tako treba da platim 17.850 dinara, a reč je o stanu od 75 kvadratanih meatra, tvrdi Zrenajninac Goran Petrov.

U protekle tri godine, od kada je zaživeo obračun po utrošku, sa toplovodne mreže isključilo se samo 180 korisnika. U gradskoj Toplani kažu da je taj broj još uvek zanemarljiv u odnosu na ukupno brojku od oko 8.000 korisnika daljinskog grejanja. Takođe, u ovoj firmi pozivaju se na to da je cenu grejanja usvojila Skupština grada i da je ona u skladu sa zakonom o energetici.

– Pre više od šest meseci upoznali smo nadležne u Skupštini grada o nelogičnosti pojedinih odluka vezanih za snabdevanje toplotnom energijom preko daljinskog grejanja. Pojedine odluke su suprotne zakonima i Ustavu Srbije. Duboko smo zabrinuti i zbog odluke grada da u gradskoj toplani počne privatno-javno partnerstvo, jer sumnjamo da bi se teret troškova svalio samo na potrošače, ocenio je Dušan Kokot iz Centra za zaštitu potrošača “Begej”.

Prema njegovim rečima, nadležni ne pokazuju ni najmanju nameru da ovo stanje reše. Zato u Centru za zaštitu potrošača “Begej” najavljuju novi protest za 29. decembar, a potom će uslediti skupovi i akcije građana svake naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari