Sindikalna organizacija kragujevačke firme Metal Sistemi zatražila je hitan sastanak kod novog ministra privrede Saše Radulovića, od koga traže da proizvodne celine te kompanije budu izuzete sa spiska fabrika u restrukturiranju čija imovina, prema Akcionom planu Vlade Srbije, treba da bude prodata do kraja godine.


U jučerašnjem obraćanju ministru Raduloviću sindikalci tvrde da je najavljena prodaja imovine te firme praktično neizvodljiva, pošto je u sadašnjoj vlasničkoj strukturi preduzeća, udeo države 57 odsto, ranijeg vlasnika Dragoljuba Radulovića 33 odsto, dok radnicima pripada preostalih 10 odsto kapitala. „Imajući u vidu ovako specifičnu vlasničku strukturu, odnosno da u strukturi kapitala nema društvenog, već samo državnog i privatnog, to smatramo da nema osnova za transformaciju kapitala našeg preduzeća. Tim pre što prodaju privatnog kapitala od strane države smatramo neostvarivom“, navode u sindikatu.

Dodaje se da ta firma najvećim delom duguje državnim fondovima i bankama, te da bi konverzijom tih dugovanja državni udeo Metal Sistemima, umesto sadašnjih 57, bio uvećan na više od 90 odsto. Napominje se i da dugovi preduzeća nisu nastali iz poslovanja, već su rezultat prethodne loše privatizacije. Sindikalci predlažu da se sa ostalim poveriocima napravi reprogram dugova, dok bi deo imovine, odnosno objekti čija gradnja nije završena, kao i pogoni koji su izdati drugim kompanijama, ipak mogli da budu prodati.

– Mi se ne protivimo novoj privatizaciji tražimo da uslov prilikom prodaje bude da je kupac firma iz delatnosti – kažu u sindikatu i dodaju da bi do pronalaženja kupca firma trebalo da ostane u državnom vlasništvu.

U najavi novi ugovori

Privatizacija Metal Sistema poništena je 2011. nakon hapšenja dotadašnjeg vlasnika Dragoljuba Radulovića, potom je preduzeće podržavljeno i u okviru njega posluju dve značajne celine – Fabrika krupnih lanaca nekadašnje Industrije „Filip Kljajić“ i „Zastava Procesna oprema“. Od podržavljenja u kontinuitetu ima mesečnu proizvodnju vrednu više od 12 miliona dinara i ima ugovorene poslove, a u najavi su i novi ugovori koji bi trebalo da budu realizovani naredne godine – ističu u Sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari