Zastava i Dženeral motors potpisaće, danas, u Vladi Srbije sporazum o saradnji, kojim je, između ostalog, predviđeno sklapanje Opelovog modela „astra klasik“ u pogonima kragujevačke Fabrike automobila.
U ime države Srbije i kragujevačke fabrike automobila potpis na sporazum staviće potpredsednik Vlade, Božidar Đelić, zatim ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Mlađan Dinkić, ministar trgovine i usluge, Predrag Bubalo i generalni direktor Grupe Zastave vozila Zoran Radojević.

Zastava i Dženeral motors potpisaće, danas, u Vladi Srbije sporazum o saradnji, kojim je, između ostalog, predviđeno sklapanje Opelovog modela „astra klasik“ u pogonima kragujevačke Fabrike automobila.
U ime države Srbije i kragujevačke fabrike automobila potpis na sporazum staviće potpredsednik Vlade, Božidar Đelić, zatim ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Mlađan Dinkić, ministar trgovine i usluge, Predrag Bubalo i generalni direktor Grupe Zastave vozila Zoran Radojević. Ispred Dženeral motorsa, sporazum o saradnji sa Zastavom potpisaće direktor prodaje, marketinga i postprodaje Dženeral motorsa za centralnu i istočnu Evropu, Dankan Aldret.
Sklapanje Opelovog modela „astra klasik“ u pogonima kragujevačke Fabrike automobila trebalo bi da počne najkasnije do sredine 2008. godine, Pre toga, Zastava će biti u obavezi da, posredstvom svoje i Opelove prodajno-dilerske mreže, u Srbiji proda određeni kontingent automobila ovog proizvođača.
Podsetimo da je u Zastavi, na insistiranje Dženeral motorsa, još krajem maja formirana firma pod nazivom AGE Motors, koja će se, kao poseban pravni subjekt, baviti sklapanjem i plasmanom Opelovih modela. Za razliku od Fijatovog „punta“, koji se od nedavno u Kragujevcu sklapa pod nazivom „zastava 10“, „astra klasik“ i još neki od Opelovih modela nosiće oznaku „opel“, što ukazuje na mogućnost proširenja saradnje Zastave i Dženeral motorsa.
– Mnogo toga u odnosima sa Dženeral motorsom zavisiće od uspešnosti realizacije sporazuma koji će ta kompanija danas potpisati sa Zastavom. Pred Zastavom je veliki zadatak da se tehničko-tehnološki pripremi za proizvodnju i plasman Opelovih modela. Ukiliko uspešno položi taj test, Zastava može da se nada proširenju saradnje sa Dženeral motorsom – kažu za Danas u poslovodstvu Zastave.
Proširenje saradnje, smatraju u Zastavi moguće je i sa italijanskim Fijatom, čije je rukovodstvo veoma zadovoljno dosadašnjom realizacojom ugovora kao kvalitetom prvih modela „punta“ koji od nedavno silaze sa Zastavinih proizvodno-montažnih traka. Poslovodstvo Zastave, već pregovara sa menadžmentom Fijata o proizvodnji još dva modela te kompanije u Kragujevcu. Reč je o jednom, sasvim novom modelu malog automobila čija se proizvodnja tek osvaja, a drugi model je neka vrsta pik ap vozila. U Zastavi se nadaju da će im Fijat poveriti produkciju i ova dva nova modela.
Spremajući se za najavljenu privatizaciju ovdašnje Fabrike automobila, za koju bi tender, prema najavi iz Vlade, trebalo da bude u decembru, u Zastavi ističu da će kabinetu Vojislava Koštunice uskoro ponuditi svojevrsnu predtendersku platformu, koja će sadržati sve uslove, koje će država i Zastava ponuditi potencijalnim strateškim partnerima. Ta platforma, ukoliko Vlada Srbije prihvati inicijativu Zastave, najpre će biti ponuđena Dženeral motorsu i Fijatu, a potom i drugim velikim svetskim auto-kompanijama, pre svega onim koje u svojim proizvodnim programima imaju produkciju manjih i srednjih putničkih vozila. „Takve platforme svetskim auto-kompanijama svojevremeno su ponudile vlade Slovačke, Rumunije, Mađarske i još nekih zemalja u tranziciji. Danas su to, kao što je poznato, zemlje sa ozbiljnom auto-industrijom“, podsećaju u menadžmentu Zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari