Prva od četiri rate već u novembru: Gradonačelnik Niša obećao isplatu zaostalih zarada za 6.000 radnika propalih društvenih preduzeća 1Radnici propalih društvenih firmi u Nišu: Foto N1

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović najavio je danas da će oko 6.000 bivših radnika propalih društvenih preduzeća primiti zaostale zarade do 2027. godine u četiri rate.

Pavlović je najavio da će oni prvu ratu zaostalih zarada dobiti u novembru, drugu u prvoj polovini naredne godine, a treću i četvrtu ratu 2026 i 2027. godine.

„Rukovodstvo grada Niša se obavezuje da će te zarade u narednom periodu isplatiti svim ovim ljudima koji su nepravedno oštećeni, a to pravo su stekli svojim radnim odnosom“, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Grad Niš za isplatu zaostalih zarada izdvojio oko 2,1 milijarde dinara, a da je prethodno potrebno da Skupština grada donese odluku o isplati.

Pozvao je sve odbornike da glasaju za ovakav predlog.

Prva od četiri rate već u novembru: Gradonačelnik Niša obećao isplatu zaostalih zarada za 6.000 radnika propalih društvenih preduzeća 2
Dragoslav Pavlović: foto (BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević)

Na sledećoj sednici Skupštine će se razmatrati rebalans budžeta, a odmah nakon što odluka bude usvojena bivši radnici će moći da se prijave za isplatu zarada.

„Oni će potom potpisati sporazum sa Gradom da će prihvatiti isplatu sredstava, uz obavezu da neće dalje tužiti ili da će prekinuti sudske postupke koje vode po ovom osnovu pred raznim sudovima“, rekao je Pavlović.

Za prijavu će biti potrebna samo lična karta i popunjeni formular, a za ovu namenu biće opredeljeno više šalterskih mesta u Gradu.

Predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera „Pobeda“ Radosav Spaić rekao je danas da ovakva najava o isplati zaostalih zarada zaslužuje pohvalu, ali da su „obećanja jedino validna kada vide novac na računu ili u džepu“.

„Nama su mnogo godina obećavali, govorili da se strpimo, da ne protestujemo, da ne blokiramo puteve. Videćemo da li će sa ovom sirotinjom da se igraju i dalje, kao što su se igrali ovih 15 godina ili će ovaj problem da se reši“, izjavio je Spaić na konferenciji za novinare koalicije „Niš, moj grad“.

On je rekao da će se radnici sutra ponovo okupiti ispred Gradske kuće i da očekuju da im se gradonačelnik obrati i objasni kako će biti obezbeđen i isplaćen novac za zaostale zarade.

Prema njegovim rečima, pravo na isplatu zaostalih zarada radnicima propalih društvenih firmi potvrđeno je presudama domaćih sudova i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

On je kazao da radnici više neće pregovarati ni sa kim o isplati onoga što im po zakonu pripada.

Kopredsednik Gradskog odbora koalicije „Niš moj grad“ Miodrag Stanković rekao je da će odbornici te koalicije u gradskoj skupštini glasati za Program isplate zaostalih zarada radnicima, a pozvaće i ostale odbornike opozicije da to učine.

On je kazao da će odbornik još danas podneti zvaničnu inicijativu da se ta tačka nađe na dnevnom redu, kako radnici ne bi bili ponovo prevareni.

Prema podacima bivših radnika, u Nišu na isplatu zaostalih zarada čeka njih 9.700 iz 60-tak društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj ili su u stečajnom postupku.

Sa Vladom Srbije se godinama pregovara o isplati zaostalih zarada za oko 6.000 onih koji nisu tužili ni državu ni fabriku ili su tužili samo fabriku a stečaj je završen.

„Niko ne zna ukupnu cifru koju nam država duguje, ali se pojedinačni iznosi kreću od 200.000 do sedam miliona dinara“, rekli su za Danas.

Oni su kazali da je među njima oko 7.500 ostalo bez struje zbog neplaćenih računa.

Čekajući na zarađene plate, nije malo onih koji su umrli.

Ovi radnici, inače, u sve manjem broju već 15- tak godina svakog petka protestuju ispred Gradske kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari