Nakon dvodnevne blokade magacina oružja i municije, koja se nastavlja, radnici Zastava oružja juče su stupili u generalni štrajk, što je koliko je upućenima poznato, prva totalna obustava rada u kragujevačkoj fabrici oružja od Drugog svetskog rata do sada.


„Totalna obustava rad je naš odgovor na neozbiljnost države koja još uvek ne reaguje na naša upozorenja i apele o sve težoj poslovnoj finansijskog situaciji u fabrici uzrokovanoj nedostatkom tržišta, neizdavanjem izvoznih dozvola i nerešenim statusom preduzeća koje je izgleda samo na papiru u državnom vlasništvu. Ostaćemo u generalnom štrajku sve dok se ne počne sa rešavanjem ključnih problema fabrike, vezanih za obezbeđenje plasmana i rešavanje njenog statusa, kaže predstavnik sindikata Dragan Ilić.

On je u jučerašnjoj izjavi u našem listu potvrdio informaciju Ministarstva ekonomije da je kragujevačka fabrika od početka godine dobila desetak izvoznik dozvola za realizaciju ranije ugovorenih poslova. Radi se, međutim, o poslovima manjeg obima koji ni u kom slučaju nisu mogli da poprave nezavidnu finansijsku situaciju u fabrici. Zastava oružje, s druge strane, još uvek nije dobila izvoznu dozvolu za transfer tehnologije za proizvodnju vojnog naoružanja u Azerbejdžan u vrednosti od 30 miliona dolara što je ozbiljan poslovni aranžman.

„Ministarstvo odbrane dalo je saglasnost za realizaciju ovog posla, ali još uvek nedostaju saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva spoljnih poslova što upućuje na pretpostavku da u vezu sa ugovorenim poslom sa Azerbejdžanom postoji politički problem. Takođe verujemo da politički razlozi sprečavaju izvoz našeg vojnog naoružanja na Bliskom Istoku, kaže Ilić.

Ovde je inače javna tajna da izvoz Zastavinog vojnog naoružanja najvećim delom zavisi od saglasnosti Amerike preko čijih kompanija je kragujevačka fabrika u prethodne tri godine na krizna žarišta u svetu izvezla pešadijsko naoružanje od oko 60 miliona dolara.

Tražeći rešavanje statusa fabrike, kragujevački oružari ne protive se ni eventualnoj privatizaciji preduzeća. Ovo pod uslovom da se ne radi o tajkunskoj privatizaciji, već o pronalaženju uglednog strateškog partnera kakav bi na primer bio čuvena američka oružarska kompanija Dženeral Dajnamiks.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari