5GFoto: Marko Aliaksandr / Shutterstock.com

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić danas je na sednici Odbora Skupštine Srbije za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije rekao da je uspešno počela procedure za uvođenje 5G mreže i da je objavljen Predlog pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja za tu mrežu.

„Ovim pravilnikom biće propisan broj pojedinačnih dozvola koje se mogu izdati za određeni radio-frekvencijski opseg, period na koji se izdaju pojedinačne dozvole, najmanji iznos naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole, način i dinamika plaćanja iznosa naknade za pravo korišćenja, mogućnost obnove pojedinačne dozvole, kao i drugi minimalni uslovi za izdavanje pojedinačnih dozvola“, rekao je Ristić podnoseći izveštaj o radu Ministarstva u ovoj godini.

Naveo je da je nastavljena realizacija Projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

„U narednom periodu dogovoren je nastavak radova koji će obuhvatiti oko 950 naselja, preko 150 hiljada domaćinstava i više od 900 škola“, najavio je Ristić.

Ukazao je da će Ministarstvo raditi na daljem unapređenju oblasti telekomunikacija i čitavog IКT sektora, koji je, prema njegovim rečima od „neizmernog značaja za unapređenje čitave privrede Srbije i osiguravanja nastavka stabilnog ekonomskog rasta“.

„Tokom prethodnih meseci radili smo na donošenju više važnih akata među kojima su Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti, Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti od 2024. do 2026. godine, Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija Srbije od 2024. do 2027. godine i mnogi drugi“, kazao je Ristić.

Dodao je da Ministarstvo radi na unapređenju legislativnog okvira, kao i na kontinuiranoj realizaciji višegodišnjih kapitalnih projekata.

Kako je saopšteno, članovi Odbora su dvotrećinskom većinom prihvatili izveštaje o radu Ministarstva u drugom i trećem kvartalu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari