Ako je suditi prema informacijama koje stižu iz Zastave, dogovoreno strateško partnerstvo te kragujevačke firme i italijanskog Fijata sve je izvesnije. Kako smo saznali u Zastavu danas dolazi delegacija Fijata koja će sa poslovodstvom Grupe Zastava vozila razgovarati o tehničkim i organizacionim aspektima rada buduće zajedničke kompanije.

Ako je suditi prema informacijama koje stižu iz Zastave, dogovoreno strateško partnerstvo te kragujevačke firme i italijanskog Fijata sve je izvesnije. Kako smo saznali u Zastavu danas dolazi delegacija Fijata koja će sa poslovodstvom Grupe Zastava vozila razgovarati o tehničkim i organizacionim aspektima rada buduće zajedničke kompanije. Istim povodom u Kragujevac će 27. maja doći još reprezentativnija ekipa menadžera i stručnjaka Fijata. Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević izjavio je juče da će jedna delegacija Fijata razmatrati finansijsko-pravne, a druga tehničko-organizacione aspekte rada buduće kompanije sa sedištem u Kragujevcu, u kojoj će Italijani biti vlasnici 70 odsto kapitala.
U Zastavi kažu da dolazak predstavnika Fijata označava početak realizacije Memoranduma o strateškom partnerstvu Fijata i Zastave, koji treba da rezultira potpisivanjem ugovora o formiranju zajedničke kompanije u Krgujevcu. Sudeći prema najavama, ugovor o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata trebalo bi da bude potpisan do kraja juna.
Podsetimo da je nedavno potpisanim Memorandumom o strateškom partnerstu između Fijata i Vlade Srbije predviđeno da Fijat u kragujevačku Fabriku automobila i domaću auto – industriju uloži oko 700 miliona evra. Veći deo te sume, odnosno 500 miliona evra predviđeno je za osavremenjavanje pogona i prozvodne opreme u kragujevačkoj fabrici, dok će 200 miliona evra biti uloženo u formiranje i osposobljavanje prateće industrije. Fijat planira da u pgonima svoje buduće kompanije u Kragujevcu proizvodi dna nova modela automobila, i to jedan A, a drugi B klase. Proizvodnja A klase trebalo bi da startuje do kraja 2009, a već naredne, 210. trebalo da krene i prozvodnja automobila B klase. Najavljeno je da će Fijat u Kragujevcu proizvoditi do 300.000 automobila godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari