Akcija reprograma dugova uz otpis kamata koju sprovodi Elektroprivreda Srbije teče dobro uz veliki odziv potrošača, a ta kompanija će ovih dana saopštiti i prve zvanične podatke, saznaje Danas.


– Od kako je počela akcija reprograma dugova, potpisano je nekoliko hiljada ugovora između potrošača i EPS-a. Možemo da konstatujemo da se akcija odvija dobro. Ovih dana ćemo imati i prve zvanične rezultate sa kojima ćemo upoznati javnost – izjavio je za Danas Milan Mirosavljević, direktor Sektora za odnose sa javnošću EPS-a.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da je ta asocijacija podržala akciju EPS-a kao dobru i plodotvornu.

– Potez EPS-a je izuzetno korisna stvar za tu kompaniju, ali i za potrošače. Mi smo i očekivali da će odziv potrošača za takav aranžman biti dobar i nimalo nas ne iznenađuje podatak da se EPS-u javio veliki broj onih koji žele da uz otpis kamate izmire svoja dugovanja. Još jednom ističem da je dobro što se EPS odlučio na ovu akciju jer gomilanja dugovanja koja ne mogu da se naplate nisu ni u čijem interesu – naglašava naš sagovornik.

Elektroprivreda Srbije je od 1. marta počela akciju reprograma starih dugova za struju, uz istovremeni otpis kamata obračunatih tokom prošle godine. Reprogram važi za sve potrošače koji su na kraju prošle godine imali dugove za struju, i svi dužnici mogu da sklope sporazum o reprogramu do 31. marta. Uslovi za potpisivanje sporazuma o reprogramu duga su da kupac, koji je 31. decembra 2012. godine imao dug za utrošenu struju, podnese zahtev za zaključenje sporazuma do 31. marta, i da je izmirio dospele obaveze iz 2013. godine do zaključenja sporazuma. Reprogram dugova uz istovremeni otpis kamata iz prošle godine važi i za građane i za preduzeća i svi koji su zainteresovani za tu ponudu treba da se jave elektrodistribucijama u svojim opštinama. EPS nudi reprogram duga u rasponu od tri do 24 mesečne rate, zavisno od visine duga. Dužnicima iz kategorije „domaćinstva“ sa dugom do 10.000 dinara biće omogućen reprogram na tri rate, a onima sa većim dugom otplata na šest do 24 rata. Jedan od uslova za ispunjenje sporazuma o reprogramu je da kupac, u periodu otplate reprogramiranog duga, uredno izmiruje tekuće obaveze za struju. U slučaju da kupac i posle upozorenja ne izmiri dve uzastopne rate reprograma ili kasni sa izmirivanjem tekuće mesečne obaveze, smatraće se da je sporazum raskinut i izvršiće se obračun celokupnog duga sa obračunatom kamatom na način koji bi se primenio u slučaju da sporazum nije zaključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari