Prvih 300 radnika kreće na obuku 1

Turska tekstilna kompanija Ringelsan iz Požarevca, koja je od juna prošle godine počela izgradnju i opremanje svoje fabrike na prostoru i u halama požarevačke šećerane, koju je grad Požarevac otkupio, počinje od 15 februara obuku prvih 300 radnika za rad u fabrici tekstila.

Ujedno će raditi na proizvodima koje će se isporučiti inostranom kupcu.

Prema rečima ljudi iz lokalne samouprave, pomenuta fabrika je u završnoj fazi osposobljavanja za pokretanje proizvodnje. Kompanija već ima potpisane višemilionske oročene ugovore sa stranim kupcima i prva isporuka proizvoda iz Požarevca mora da se realizuje do kraja aprila tekuće godine. Zbog toga je podnet zahtev Nacionalnoj službi zapošljavanja radi pribavljanja kandidata koji treba da se obuče za rad u fabrici tekstila, koji će dobiti posao na neodređeno vreme. U prvoj fazi u naredna tri meseca obučiće se i zaposliti 300 radnika.

– Nakon uspešno završene obuke, kandidati će dobiti stalni radni odnos sa platom koja će biti za 20 odsto veća od minimalne cene rada, dok će radnicima koji rade složenije poslove zarada biti određena u skladu sa njihovim kvalifikacijama i stručnom spremom – kaže naš sagovornik.

Inače, prema ranijem dogovoru menadžmenta Ringelsana i predstavnika lokalne samouprave, namera ove turske kompanije je da u narednom periodu zaposli više od hiljadu radnika. Trebalo bi da se novi radnici primaju na svaka tri meseca, tako da će pun kapacitet fabrika dostići do sredine sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari