Prvo dobili smenski dodatak na sudu, a onda je VKS preinačio presudu: Radnici uzimali kredite da bi vratili pare TENT-u 1foto FoNet

Radnici Termoelektarne „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu posle 20 godina sudskih sporova i presuda u njihovu korist, zbog neisplaćenog dodataka za smenski rad, sada vraćaju isplaćenu sumu, jer je presuda preinačena.

Pošto su novac potrošili veliki broj njih je bio prinuđen da podigne kredite i sada ih otplaćuju, zajedno sa kamatama.

Glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u TENT-u Dragoslav Ljubičić rekao je da oko 1.000 radnika te firme, koji su nakon presude osnovnih sudova i potvrde Apelacionog suda, na osnovu pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, dobili dodatak za smenu u iznosu od 26 odsto od osnovne zarade.

„Zakonom o radu iz 2005. godine, koji je posle nekoliko godina promenjen, bilo je predviđeno da se radnicima koji rade po smenama isplati dodatak od 26 odsto u odnosu na osnovnu zaradu, a Kolektivni ugovor je tada predviđao dva odsto, pa smo mi tražili isplatu razike“, rekao je Ljubičić za Betu.

Radnici su, prema njegovim rečima, pritiskali poslovodsto TENT-a da isplati ono što zakon predviđa, ali je ono odbijalo, pa su radnici pokretali sudske sporove.

Sudija Kasacionog suda Predrag Trifunović je 2014. godine, vođen direkivama EU i Međunarodne organizacije rada, doneo pravni stav kojim je ukinuo dve presude koje su radnici izgubili. Posle toga, rekao je Ljubičić, osnovni sudovi donose presude u korist smenskih radnika TENT-a.

TENT je, kako je rekao, nakon toga počeo da isplaćuje dodatak sa kamatom, ali je zatražio revizuju sudskih presuda i tada je Vrhovni kasacioni sud, u koji je došao sudija Dragiša Slijepčević, preinačio presudu i radnici su gubili sporove.

Ljubičić je rekao da su tada počeli pritisci na radnike da vrate novac i traženo im je da potpišu izjavu, a u suprotnom će biti tuženi.

Veliki broj radnika je potrošio novac i podigao je kredite u bankama, pa sada plaćaju i bankarsku kamatu i kamatu TENT-u.

„Većina radnika je vratila novac sa kamatom koju je obračunao TENT, a ostalo je još oko njih 50. Ja ne želim da vratim novac i tužićemo se, ako treba i u evropskim sudovima“, rekao je Ljubičić.

On je naveo da je Vrhovni kasacioni sud, po dolasku sudije Dragiše Slijepčević iz Ustavnog suda u Vrhovni sud, preinačio dobijene u izgubljene presude u još nekoliko slučajeva, kao na primer kada je reč o pravu banke na naknadu po osnovu obrade kredita ili prava pomoćnih radnica u prosveti na regres i topli obrok.

„Može se reći da je Slijepčević sudio za režim, a protiv građana. S obzirom na to da je sada u penziji, a bavi se advokaturom, bilo bi zanimljivo pogledati koga zastupa, jer se često pojavljuje u predmetima njegovog kolege Sabahudina Tahirovića. Trebalo bi pogledati i imovno stanje i tokove novca sa posebnim osvrtom na tokove koji vode prema Elektroprivredi Srbije“, rekao je Ljubičić.

Interesantno je, kako je rekao, da od radnika Rudarskog basena „Kolubara“ nije traženo da vrate isplaćeni novac.

Sume isplaćenog novca za nekoliko godina zakinutog dodatka su različite i zavise od osnovne plate, a kreću se od oko 200.000 do 400.000 dinara, ali su zbog kamata uvećane.

Mašinovođa u TENT-u Dejan Vidović rekao je za Betu da je na sumu od 580.000 dinara, koja mu je isplaćena pre dve – tri godine kamata sada oko 60.000 dinara.

„Neću da vratim novac, jer su o jednom istom predmetu donete dve kontradiktorne presude. Sud mi je dodelio novac, a posle dve i po godine preinačio presudu i traži da vratim novac“, rekao je Vidović.

Dodao je da ga je TENT tužio 8. aprila ove godine i predložio da u roku od mesec dana vrati celokupan novac ili u 48 rata, s tim što će kamata biti obračunata u poslednjoj rati, ali da novac nije vratio.

Istakao je da je većina radnika novac vratila odmah u celosti da ne bi plaćali ogromne kamate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari