"Prvo sam pomislio da se neko šali": Šta kaže umetnik čiji plakati su osvanuli u Severnoj Mitrovici? 1V. Radovanović

– Prvo sam pomislio da se neko šali, jer su ti radovi nastali iz zabave, kao duhovita aluzija na nedostatak Plazme u prodavnicama u Srbiji – kaže srpski grafički dizajner i jedan od autora Njuz neta, Miroslav Vujović koji je umetničkim imenom Graforidža, zajedno sa britanskim street art umetnikm Benksijem, potpisao plakate sa „Plazma“ keksom koji su osvanuli u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Vujović poručuje da je ceo serijal radova, koji je prvobitno objavio na svom Instagram nalogu, napravljen u svrhu zabave i da je neumesno i zlonamerno davati im bilo kakav drugačiji kontekst, a posebno koristiti ih u političke svrhe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grafa (@graforidza)

– Ne znam kome je to palo na pamet. Vidim da je čak ostao i moj potpis, a i Benksijev, koga sam na svojim radovima, naravno, potpisao kao izvornog autora čuvenih murala – zaključuje.

Plakati sa „Plazma“ keksom osvanuli su jutros, u Severnoj Mitrovici u blizini glavnog mosta na Ibru, ali i na šetalištima.

Budući da se na njima našao srpski proizvod koji je usled zabrane srpske robe na Kosovu delimično ukinut, interpretacija ovih plakata, upkos željama umetnika u datom kontekstu poprimio je drugo značenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari