Kavala, posle Soluna najveći industrijski centar u ovom delu Grčke, bila je domaćin delegaciji od oko pedesetak privrednika iz 13 opština sa juga Srbije, koji su se od 27. do 29. septembra predstavili na 16. Sajmu privrede koji organizuje komora Kavale.

Bio je to prvi nastup i predstavljanje potencijala srpske privrede i preduzetništva na ovoj sajamskoj manifestaciji na kojoj su, pored domaćina, učestvovali i privrednici iz Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Albanije i Turske. Tom prilikom je u prisustvu generalnog konzula Srbije u Solunu Milana Dimitrijevića potpisan Protokol o saradnji privrednih komora iz Srbije i Grčke. „Privredna komora Leskovac, koja pokriva područje 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga, prva je komora iz Srbije koja je uspostavila bližu saradnju sa komorom regiona Kavale“, izjavio je za Danas predsednik leskovačke komore Goran Jović.

Angelos Caculis, predsednik Regionalne komore Kavala, podsetio je da ta komora okuplja oko 18.000 članova. – S obzirom na to da je Grčka jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera proizvođača sa juga Srbije prirodno je što smo potpisali protokol o neposrednijoj saradnji – izjavio je za Danas Caculis. On očekuje da se privrednici iz Grčke i Srbije u narednom periodu češće sastaju, imajući u vidu izazove koje u pogledu zakonske regulative očekuju srpske preduzetnike u približavanju EU.

– Mi moramo da iskoristimo iskustvo naših partnera iz Grčke u primeni standarda koji u oblasti proizvodnje hrane važe u EU. Tu, pre svega, mislim na sistem HACCP koji je vladajuća kategorija kada je reč o prehrambenoj industriji – ocenio je u izjavi za Danas, konzul Srbije u Solunu Milan Dimitrijević.

Protokol o saradnji predviđa izradu zajedničkih projekata koji bi bili finansirani iz fondova EU, a Privredna komora Kavale biće koordinator projekta koji će sa 43 miliona evra finansirati unija. Tim povodom u oktobru će u Leskovcu biti održan sastanak menadžerskih timova dve komore. Na sajmu privrede u Kavali predstavili su se Lagado i Heba iz Bujanovca, Porečje iz Vučja, SiK iz Vranja, kao i veća grupa vlasnika privatnih preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari