PSG poziva tužilaštvo da reaguje na izveštaj DRI o trošenju budžeta grada Niša 1Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da očekuje da nakon negativnog izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) o načinu trošenja budžeta grada Niša za prošlu godinu nadležno tužilaštvo pokrene postupak protiv odgovornih za zloupotrebe, a pre svega protiv bivše gradonačelnice Dragane Sotirovski.

„Bićemo istrajni u insistiranju da nadležne insitucije počnu da obavljaju svoj posao. Mora se stati na put zloupotrebama položaja, korupciji i nameštenim tenderima. Iz tih razloga PSG insistira na transparentnosti. Neophodno je građanima Niša omogućiti redovni uvid u lokalni budžet kako bismo sprečili da se ovakve malverzacije ikada više ponove“, navodi se u saopštenju.

DRI je ove sedmice objavila izveštaj o načinu izvršenja niškog budžeta za 2023. godinu, u kojem je iznela negativno mišljenje, navodeći niz kršenja zakona i nepravilnosti.

„Svakako da nema ničeg pozitivnog u nedomaćinskom trošenju novca građana Niša koji se delio prijateljskim firmama kroz netransparentne poslove, često bez računa i zakonom predviđenih administativnih procedura. Prethodna naprednjačka ekipa je poslove nameštala drugarskim firmama, neretko bez tendera i uz ignorisanje zakonskih obaveza. Bahatost se ogledala u previsokim troškovima za reprezentaciju, neopravdanom trošenju novca i aljkavosti u (s)vođenju računa, verovatno pod pretpostavkom da im ’niko ne može ništa’”, ocenila je PSG.

Ova stranka je dodala da je izveštaj DRI potvrdio da je većina građana Niša na junskim lokalnim izborima „glasala u skladu sa zdravim razumom“ iako u tom trenutku nisu imali i zvaničnu potvrdu za „mnoge mahinacije ljudi na vlasti, na čelu sa donedavnom gradonačelnicom Sotirovski“.

„Nemajući razloga da sumnjaju da bi se ovakav manir nastavio i sa ’novim’ licima, ali u starom i po loše poznatom naprednjačkom ruhu, Nišlije su napravile ispravnu procenu na lokalnim izborima. Većinski su zaokruživale liste koje nisu bile okupljene oko Srpske napredne stranke“, navodi se u saopštenju.

Prema odluci Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS osvojila je 30 mandata u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika, ali je uspela da formira tesnu većinu zahvaljujući jednom odborniku Ruske stranke.

GIK je utvrdila da su četiri liste koje su u kampanji nastupale kao opozicija- grupa građana „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni- Promeni“, takođe osvojile 30 mandata, mada im je „priznala“ da su dobile 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

„Biramo Niš“ i GG „Dr Dragan Milić“ podnosile su niz prigovora GIK-u i žalbi Višem sudu u Nišu, tvrdeći da je opozicija osvojila 31 mandat, a na izborima bilo ozbiljnih nepravilnosti, ali je GIK ostala pri prvobitnoj odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari