Puštanje u rad "Turskog toka" prva dobra vest u Novoj godini 1Foto: EPA/ KERIM OKTEN

Puštanje u rad gasovoda „Turski tok“ iz pravca Bugarske ka Srbiji, prva je dobra vest u Novoj godini jer će potrošači u našoj zemlji imati sigurno snabdevanje i alternativni pravac kojim će „plavi energent“ pristizati iz Rusije, tvrdi stručna javnost.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije kaže za Danas da je reč o veoma značajnom projektu od koga će Srbija imati višestruku korist.

– Čim dolazi do zvaničnog puštanja u rad ovog gasovoda jasno je da je reč o projektu za koji se sa sigurnošću može reći da će biti uspešno sproveden. Ovo je značajno za Srbiju jer definitivno dobija alternativni pravac za snabdevanje gasom. Drugim rečima, sada gas do naših potrošača može da stiže iz pravca Ukrajine, koji je dosad bio jedini na koji su mogli da računaju, a od sad i iz pravca Bugarske. To u praksi znači da ako se iz jednog pravca snabdevanje zaustavi iz nekog razloga, postoji alternativni kao garancija da potrošači neće ostati bez gasa. Za Srbiju je svakako povoljnija varijanta snabdevanja preko Bugarske jer ne samo da neće morati da plaća tranzitne takse za transport gasa kroz druge zemlje već će zarađivati i na taksi jer će ona sada obavljati tranzit za druge države u Evropi – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku gasom iz „Turskog toka“ će se snabdevati samo potrošači u Srbiji dok će ka Mađarskoj ruski „plavi energent“ poteći onog trenutka kada naš severni sused za to izgradi potrebnu infrastrukturu.

– Da Mađarska ima odgovarajuću gasnu infrastrukturu već sad bi mogla da dobija gas „Turskim tokom“ tranzitom preko Srbije. Istog trenutka kada Budimpešta okonča izgradnju stvoriće se uslovi za tranzit manjih količina gasa. Kada u Srbiji, što nije komplikovan i veliki posao, budu postavljene kompresorske stanice, biće omogućeno da se ka Mađarskoj transportuju i znatno veće količine – objašnjava Vuletić.

On ističe da bi iz Srbije ruski gas sem ka Mađarskoj trebalo da se transportuje i za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

– Za transport ka BiH već postoji infrastruktura dok je za protok gasa ka Hrvatskoj potrebno izgraditi dodatnu na relaciji između Novog Sada i Osijeka – kaže Vuletić.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je reč o dobrom poslu za Srbiju jer će naša zemlja dobiti još jedan pravac snabdevanja gasom.

– Potrošači u Srbiji će od sad će moći da računaju na snabdevanje gasom iz dva pravca što je veoma dobro. Sa druge strane, poznato je da Sjedinjene Američke Države izražavaju negodovanje zbog izgradnje kako „Severnog toka 2 “ tako i „Turskog toka“ kroz Evropu. „Turski tok“ kroz Srbiju definitivno startuje a šta će se odvijati kasnije zbog pritiska SAD pokazaće vreme – navodi Savić.

Izgradnja deonice „Turskog toka“ kroz Srbiju započeta je u martu 2019. i završena je krajem te godine.

Gasovod „Turski tok“ je počeo sa radom 8. januara, ide dnom Crnog mora od Rusije do obale Turske.

Ruski gas se odatle dalje transportuje za Severnu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Za potrebe zemalja u Evropi ima planirani kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari