Ministar građevinarstva Velimir Ilić optužio je juče Grad Beograd i pokrajinsku Vladu Vojvodine da su najodgovorniji za dug građevinskim preduzećima, koji, prema nekim procenama, dostiže milijardu evra i zbog čega se ta grana nalazi u teškom položaju.

„Ko je naručio radove a nije ih platio? Grad Beograd i Razvojni fond Vojvodine“ rekao je Ilić na sastanku Sindikata radnika građevinarstva, Privredne komore Srbije i radne grupe koju je vlada formirala za rešavanje problema u toj grani. Podsetimo, ta radna grupa formirana je nakon protesta radnika građevinskih preduzeća i industrije građevinskog materijala 12. aprila koji su zahtevali hitnu pomoć Vlade toj industrijskoj grani i najavili štrajk ako pomoći ne bude za 30 dana.

– Mrkonjić je juče izneo da on duguje oko dve i po milijarde dinara, Kalanovićeva je iznela da duguje 300 miliona dinara, a ja ne dugujem ništa – rekao je ministar građevinarstva, i dodao da su građevinari „dobili zadatak da pripreme koliko se kome duguje“.

Ilić je juče najavio rad na stvaranju „boljeg ambijenta“ za investicije. „Radimo na predlogu novog zakona o planiranju i izgradnji, a namera je da građevinska dozvola u startu bude besplatna, da se dobija po ubrzanim procedurama a potrudićemo se i da se sve završava na jednom šalteru“ rekao je on. Ministar je dodao i da gradovi i opštine koče investicije u Srbiji jer su „navikli da u startu uzmu novac“ za lokaciju i građevinske dozvole, umesto da se, kako je kazao Ilić, prvo izgrade objekti, a onda da se, kroz porez na imovinu, novac vrati u budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari