Putniković: I do sada država upravljala EPS-om, promena pravne forme nije garancija prosperiteta 1Foto: Printscreen/RTS

Skeptična sam da će samo promena pravne forme biti dovoljna za budući prosperitet Eelektroprivrede Srbije, ocenila je glavna urednica specijalizovanog portala Energija Balkana Jelica Putniković i podsetila da je država i do sada u rukama imala dizgine za upravljanje tom kompanijom i postavljala je članove Nadzornog odbora i generalnog direktora“.

Javna je tajna da ni ljudi u vrhu menadžmenta nisu bili samo izbor generalnog direktora, već su postavljani uz sugestije i blagoslov vlasti, navela je u autorskom tekstu Jelica Putniković nakon što je objavljeno da EPS nije više javno preduzeće.

Kad Vlada Srbije potvrdi odluku sadašnjeg Nadzornog odbora o usvajanju Statuta Akcionarskog društva, Elektroprivreda Srbije će i zvanično će biti akcionarsko društvo zatvorenog tipa i u stoprocentnom vlasništvu države Srbije.

Jelica Putniković ističe da je EPS do sada neekonomskom cenom struje čuvao socijalni mir, a veoma često nije isključivao struju firmama – neplatišama, čiji su vlasnici i(li) direktori to rešavali okretanjem nečijeg telefonskog broja i, ipak, uspevao da puni državni budžet i povećava BDP.

Ona je podsetila da je to javno preduzeće zapalo u krizu decembra 2021. godine, kada su se pokazale sve greške lošeg upravljanja države i njenih predstavnika.

„To je za Srbiju i sam EPS bilo loše ako se ima u vidu da se ova kriza poklopila sa svetskom energetskom krizom“, konstatovala je urednica Energije Balkana, navodeći da je i pored te krize EPS tokom 2022. uspeo da stane na zdrave noge i da krajem godine počne da izvozi struju.

Država preko svojih predstavnika sada poručuje da nije bila zadovoljna upravljanjem Eelektroprivredom, a Putniković naglašava kako se namećea pitanje „zašto nije menjala ni članove NO, ni izvršne direktore, ni generalnog direktora“.

„Ostaje nam, dakle, da vidimo šta će biti sa EPS AD. Tokom minulih nedelju dana čule su se mnoge kritike, pretnje sindikata, politički komentari i obećanja resorne ministarke. Ono što je sigurno da potpuno vraćanje EPS-a na zelenu granu neće biti moguće ako za to ne postoji ozbiljna namera među kreatorima državne energetske politike. Ali, namera neće biti dovoljna. To je posao kojim se ozbiljno svi moraju baviti – ne samo retorički“, poručila je Jelica Putniković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari