Putniković: Moguća nestašica gasa 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Srbiji može da se dogodi nestašica gasa, ali bi trebalo sačekati i videti kako će se Evropa ponašati prema ruskom gasu, izjavila je novinar, osnivač i urednik Energije Balkana Jelica Putniković.

Gas nije samo energent, on je i sirovina. Ako ga ne bude za privredu, imaćemo zaustavljanje lanaca proizvodnje prevashodno u petrohemijskoj i farmaceutskoj industriji, ukazala je ona u izjavi za televiziju K1.

Kako je objasnila, to znači manjak lekova i petrohemijskih proizvoda neophodnih za celu privredu.

Evropa uvozi gas, naftu i ugalj. Ugalj se uvozi iz Rusije, SAD i Australije i uvoz iz Rusije je zbog blizine najpovoljniji i najjednostavniji, rekla je Putniković i ocenila da je teško preorijentisati
se na daleke zemlje.

Nemačka je pokrenula termoelektrane i potreban joj je ugalj. Proizvodni sitemi mogu da stanu, da ljudi ostanu bez posla u slučaju nestašice.

Iz OPEK smo čuli da ruska nafta ne može da se nadomesti, a bez nafte nema privrede. Biće nestašice nafte i skočiće njena cena, predvidela je Putniković.

Kada je Evropa uvela sankcije Rusiji, cena nafte skočila je na 130 dolara po barelu, a sada je pala na 100 i to je znak smirivanja, ali tek prividnog, jer je Amerika uskočila sa rezervama.

Bez nafte nema ni putovanja ni privrede, a cena energenata uključena je u cene svih roba i kako one budu rasle, inflacija će biti veća, zaključila je Putniković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari