PZP: Hala 1 Beogradskog sajma nestaće iz vidokruga zbog oblakodera 1foto: M.M./ATAImages

Gradski odbor Pokreta za Preokret (PZP) je danas tražio od gradske vlasti Beograda da hitno odustane od plana da se na području Beogradskog sajma grade stambeni objekti visine od 70 do 120 metara.

Takva izgradnja je predviđena izmenama i dopunama Prostornog plana područja posebne namene za naselje „Beograd na vodi“, koji je na javnom uvidu.

Po tom planu za stambene objekte je određeno do 70 odsto površine parcele, dok je zaštićena parcela, na kojoj se nalaze Hale 1, 2 i 4 Beogradskog sajma, drastično smanjena tako da obuhvata samo prostor oko Hale 1.

PZP smatra da će tako Hala 1 zapravo „nestati“ iz vidokruga, jer se planira izgradnja velikog broja visokih stambenih objekata koji je okružuju sa svih strana.

Podsećaju da je kupola Hale 1, sa rasponom od 97,5 metara, izgrađena 1957, do 1965. godine bila najveća kupola od prednapregnutog betona na svetu.

„Stiče utisak da institucije koje bi trebale da zaštite javni interes, očuvaju arhitektonsko nasleđe grada, to ne rade, pa se nastavlja širenje Beograda na vodi, nauštrb drugih objekata“, piše u saopštenju.

Dodaje se kako je jasno da investitori svaku površinu gledaju kao potencijalni profit i da je zato potrebno da postoji urbanistički plan koji će uvažiti interese građana, ali da se to ne radi već se „zakoni donose brzopleto, a planovi menjaju u skladu sa željama režima“.

„Zahtevamo od nadležnih promenu odluke kako bi se sprečilo najavljeno rušenje kompleksa Beogradskog sajma koji je jedno od najvrednijih primera domaće arhitekture i odražava duh jednog vremena, a pored toga je i domaćin oko 40 velikih izložbeno-poslovnih manifestacija, kao i Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, jedne od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu“, saopštio je PZP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari