QR kodovi na kulturno-istorijskom nasleđu u Novom Pazaru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Na četrnaest kulturno-istorijskih spomenika u Novom Pazaru i njegovoj okmolini postavljene su table sa QR kodovima, koji vode ka sajtu Turističke organizacije Novog Pazara (TONP) gde se nalaze kulturno-istorijski spomenici.

Table su postavljene na manstirima Sopoćani i Đurđevi stupovi, Petrovoj i crkve Svetog Nikole, starom gradu Rasu, na zgradi Mitropolije, na Novopazarskoj tvrđavi, Kuli motrilji, Gazi-Isa begovom hamamu, na staroj Novopazarskoj Banji, na džamijama Altun – alem, Arap i Lejljek i na zgradi muzeja „Ras“.

Direktor TONP, Dejan Belojica, kaže da su postavljanju table prethodili brojni razgovori sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i kulturnim institucijama u gradu.

Zajedno je doneta odluka da se na ovih četrnaest spomenika kulturno-istorijskog nasleđa postave table sa QR kodovima. Sa tim se saglasio i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture uz skretanje pažnje da sve mora da bude urađeno „po svim propisima i pravilima o postupanju sa kulturno- istorijskim spomenicima od izuzetnog značaja i sa UNESCO liste“.

-U skladu sa tim preporukama, table nismo postavljali direktno na psomenike, već smo koristili pomoćne površine, oglasne table, koje se nalaze na dobro vidljivim mestima za posetioce – objašnjava Belojica.

Direktor novopazarske Turističke orga nizacije ocenjuje da „zahvaljujući ovom projektu, svaki posetilac, u bilo koje vreme, može da se informiše o lokalitetu na kojem se nalazi“.
-Ovakav način informisanja preteča je digitalnog turističkog vodiča, koji nam je veoma potreban kao popularnoj turističkoj destinaciji. Iako smo, tek, realizovali projekat, već imamo povratne informacije da table služe svojoj svrsi, a povećao se broj posetilaca našem sajtu. To pokazuje da je došlo do unapređenja digitalizacije turističke ponude i to je bio i primarni cilj ovog projekta – rakao je, za Danas, Belojica.

Postavljanje tabli sa QR kodovima, TONP je realizovala u okviru projekta „Digitalna prezentacija spomeničkog nasleđa kroz kreaciju QR koda“. Vrednost projekta je 550 hiljada dinara, a realizovan je uz sufinansirajuća sredstva Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari