Grad Niš kao i predstavnici niškog aerodroma Konstantin Veliki zatražili su hitnu ratifikaciju Sporazuma o otvorenom nebu jer bi to „omogućilo letove svih avio-kompanija sa tog aerodroma, čije je funkcionisanje ozbiljno ugroženo.

Na skupu koji je prošlog vikenda održan u Predsedništvu grada, ocenjeno je da bi Sporazum o otvorenom nebu, kojim se liberalizuje vazduhoplovni saobraćaj, imao najveći značaj upravo za Niš i jugoističnu Srbiju. „Sporazum je trebalo da bude ratifikovan do kraja 2008. godine, kada je bila planirana i privatizacija Jat ervejza, ali pretpostavljam da se to nije dogodilo jer ta kompanija ostaje pod zaštitom države, koja želi da ga zaštiti, te zbog toga ne može da dozvoli otvaranje tržišta. Jat tvrdi da nema kapacitete da razvija saobraćaj iz Niša, a niškom aerodromu je ugroženo poslovanje i osnovna funkcija. Zbog nedovoljnog broja letova niški aerodrom je prošlu godinu završio sa gubitkom, a sada nam preti i blokada računa“ – upozorio je Dragan Bugarinović, direktor međunarodnog aerodroma Konstantin Veliki.

On je istakao da bi Sporazum o otvorenom nebu normalizovao situaciju u vazdušnom saobraćaju Srbije i omogućio funkcionisanje niškog aerodroma, za koji su „zainteresovane druge kompanije“. Trenutno se sa niškog aerodroma obavljaju samo dva međunarodna leta sedmično. Jat ervejz nedeljno leti dva puta do Ciriha, a turski avio prevoznik Atlas džet tri puta do Istanbula.

Očigledno je da Jat ervejz i beogradski aerodrom ne žele konkurenciju. Ali na nama je da nateramo Beograd da se odrekne monopola na letove iz Srbije, koja ne zaslužuje da ima samo jedan centar u svakom smislu, većviše ravnomerno razvijenih regiona. Ne moramo i kad hoćemo da putujemo u svet najpre da idemo za Beograd- rekao je poslanik (DSS) Milan Lapčević. Poslanik G17 plus Branislav Jovanovićpodsetio je da će niški aerodrom iz NIP-a dobiti 230 miliona dinara za svetlosnu modernizaciju, ali da bez ratifikacije Sporazuma o otvorenom nebu i liberalizacije tržišta „to neće imati nikakvog smisla“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari