Računi za struju u Srbiji trebalo bi da od februara budu pregledniji, najavila je juče ministarka energetike Zorana Mihajlović. Ona je rekla da je jedna od najčešćih zamerki građana ta da im je nerazumljiv račun za struju, što će biti ispravljeno novim oblikom računa koji je preduzeće EPS snabdevanje napravilo na zahtev Ministarstva.


„Sada su objašnjene sve stavke koje predstavljaju problem: šta su fiksni troškovi, šta je varijabilni trošak, odnosno utrošena električna energija“, rekla je Mihajlovićeva. Ministarka je dodala da će novi račun biti štampan sa obe strane: na prvoj će biti iznos duga, potrošnje struje i koliko treba da se plati, kao i grafikon mesečne potrošnje za godinu dana, a na drugoj strani biće svi podaci važni za obračun utroška struje. Ona je dodala da se kasnije u toku godine može očekivati još jednostavniji račun. Mihajlovićeva je rekla da ne podržava nameru EPS snabdevanja da angažuje neku drugu kompaniju za štampanje novih računa, već „očekujemo da EPS snabdevanje bude sposobno da samo štampa takve račune, a ne da nekog drugog plaća gotovo 15 miliona evra godišnje“, precizirala je ministarka.

Direktor EPS snabdevanja Dejan Vasić rekao je da to kada će potrošači dobiti nove račune za struju, zavisi od rokova nabavke koja je raspisana da bi mogli da račune štampaju dvostrano. EPS snabdevanje strujom snabdeva oko 3,5 miliona kupaca u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari