Rad na crno u firmama obezbeđenja

Ostavite komentar


  1. Ja sam do pre mesec dana radio kao obezbedjenje u Beogradskom biznis kompleksu. Za mesec ipo dana rada nisam bio prijavljen, niti se pricalo o tome. U svakoj smeni nas je bilo vise, gotovo vise od pola nije bilo prijavljeno. Dok sam razmisljao kako mogu tako da rade, pomislio sam kao i svaki Srbin "Pa kad mogu ovo cudo da obezbedjuju, ko zna koliko su jaki, ko sme njih da dira". Meni ovih 15% ne pije vodu, jer ako u elitnom biznis kompleksu sedi 80% neprijavljenih, sta li se tek desava po gradilistima, manjim gradovima itd itd

  2. Problem rada na crno je u tome što su prekršajni sudovi krajnje neažurni. Meni je jedna inspektorka rada ispričala da je tokom godine napisala 52 prekršajne prijave i ni jedna jedina nije procesuirana. Sa jedne strane, nije normalno očekivati od sudije za prekršaje koji sudi u postupcima za saobraćajne prekršaje ili remećenje javnog reda i mira, sudi i veoma složene procese kada je u pitanju radni odnos (ovo i zbog znanja i zbog pretrpanosti). Drugo, plate tih sudija su mizerne i za očekivati je da od nekoga uzmu 200-300 EUR da nahrane decu i budu samo malo temeljniji u postupku, traže saslušavanje svedoka, sučeljavanje i sl. pa da protekne 2 godine i da postupak zastari. Jedino rešenje za ovaj problem je po meni formiranje posebnog suda koji će se baviti isključivo radnim sporovima, gde će raditi stručni, dobro plaćeni ljudi sa integritetom.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.