Radar: Goranu Omeroviću, novom "kralju šećera", cvetaju poslovi nakon optužbi da je tajkun 1Foto: BETAPHOTO/MK Group/Represent/Jovana Šotra

Biznismen iz Valjeva Goran Omerović novi je srpski „kralj“ šećera, a njegova kompanija King komerc na neprikosnovenom je prvom mestu u trgovini tim proizvodom i samo u poslednje dve godine ostvarila je 16,7 miliona evra neto dobiti, preneo je danas nedeljnik Radar.

Do pre samo dve godine nije se mogao naslutiti ovakav rasplet, jer je u maju 2022. Omerovića za nestašicu šećera u Srbiji prvo indirektno prozvao predsednik države Aleksandar Vučić, a potom su ga tabloidi označili kao jedinog krivca.

Paradoks je da su, nakon toga, njegovi poslovi procvetali, a taj uspon pratili su javni susreti sa predstavnicima lokalnih vlasti iz Srpske napredne stranke (SNS), a Valjevci svedoče da je njihovom komšiji biznis krenuo kada je počeo da je izdašnije finansira.

Osnivač Valjevskog pokreta otpora, advokat Branko Ivković, jedan je od retkih koji je pristao da za Radar javno govori o vlasniku King komerca.

„Građani Valjeva, od kojih mnogi, pritisnuti siromaštvom, grcaju u dugovima, godinama u neverici gledaju kako Omerović nemilice kupuje nepokretnosti u strogom centru grada, šireći svoje feude do nezamislivih razmera. Na njegovim privatnim proslavama redovni i vrlo servilni gosti su čelnici lokalne SNS vlasti i javnih preduzeća“, rekao je Ivković.

Od 79 preduzeća u Srbiji, čija je osnovna delatnost trgovina na veliko šećerom, čokoladom i slatkišima, Omerovićev King komerc je na prvom mestu po ukupnim prihodima i neto dobiti u 2023.

Uz to, Omerovićeva supruga Zorica, vlasnik je Trans logistik sistema, koji je u ovoj grupi preduzeća peti po ostvarenoj neto dobiti i šesti po ukupnim prihodima. Iako imaju dužu poslovnu istoriju, King komerc je osnovan pre 19, a Trans logistik sistem pre 12 godina, obe kompanije najbolje i najimpresivnije rezultate beleže u dve poslednje godine.

King komerc je 2022. ukupne prihode u odnosu na 2021. povećao za 48 odsto, na 38,5 miliona evra, uz rast neto dobiti od čak 460 odsto, na 7,35 miliona evra. I prošla godina za Omerovića je bila veoma uspešna, jer je ukupan prihod povećan za četvrtinu, na 48,4 miliona evra, a neto profit na 9,34 miliona evra. Tako je za samo dve godine firma sa 15 zaposlenih svom gazdi napravila čist profit od 16,7 miliona evra.

Iako po obimu poslova mnogo manja, firma njegove supruge, Trans logistic sistem možda ima još više razloga za zadovoljstvo, jer je 2023. uspela da ukupni prihod poveća, ne 6,5 odsto, već 6,5 puta, a neto dobit je uvećala čak 16 puta, na 44,7 miliona dinara ili oko 381.300 evra.
Krenulo ga baš od trenutka kada ga je Vučić optužio da veštački izaziva nestašicu šećera u vreme kada je Vlada Srbije donela uredbu o ograničavanju cena tog proizvoda.

„Nemamo problema sa količinama šećera, imali smo problema sa jednom firmom iz Kolubarskog okruga, sa jednim tajkunom i sa još nekim ljudima… nekim kamatarima koji misle da je veliko vreme da zarade ogroman novac, ali baviće se svim tim i BIA i naši državni organi i građani će imati više nego dovoljno šećera, brašna, soli, ulja, svega… Imali smo čak i za druge namirnice pokušaj od istog tajkuna, koji je nešto otkupio, misleći da može da vara državu, a u uslovima teške krize izbegava postojeće obaveze. Ali, sve uspevamo da završimo, ljudi ne treba da brinu“, poručio je tada Vučić u jednom od javnih obraćanja naciji.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je odmah da će policija pojačati kontrolu da bi se sprečio nelegalni izvoz šećera iz Srbije, ali do danas nisu saopšteni rezultati te, navodne, istrage.

Omerovića su potom, kao po komandi, za glavnog krivca nestašice označile medijske ekspoziture vlasti, gotovo identičnim tekstovima, u kojima se iznosilo da je navodno osuđivan, da su mu poslovni partneri, navodno hapšeni u akciji Sablja 2003, a najavljivali su i suđenje, koje se završilo tamo gde je i najavljivano – na stranicama provladinih tabloida.

Istina je da su finansijska i poreska inspekcija bile u prostorijama King komerca, ali rešenja za poreski prekršaj nisu napisale tom preduzeću, već dvema drugim firmama u vlasništvu porodice Omerović, Trans logistik sistemu i Orafiju. Uz prihvatanje sporazuma o priznanju krivice za ove dve manje kompanije, velika halabuka zbog nestašice šećera, otišla je u zaborav.

Afera koju je na najviši medijski nivo podigao šef države završila se tako u dubokoj tišini. Ostalo je nejasno da li je Omerović zaista bio odgovoran za nestašicu šećera, ili je bio zgodan za žrtvenog jarca, ali je sasvim jasno da su posle toga njegovi poslovi procvetali.

King komerc je u Srbiju uvozio i velike količine suncokretovog ulja iz Rusije i bio je generalni zastupnik poznate ruske kompanije Efko i distributer kompanija Kristal i Brilijant.

Iako je uredbom Vlade iz 2015. Fabrika reznog alata iz Čačka uvrštena u preduzeća od posebnog značaja za odbrambenu industriju Srbije, značajan deo njene imovine, procenjene na 1,18 milijardi dinara, za upola manju sumu pre šest meseci kupio je King komerc, koji je tako postao vlasnik i tri hektara atraktivnog građevinskog zemljišta u centru Čačka.

Pre godinu i po Omerovićev King komerc je od kontroverznog biznismena Mustafe Gazija Keribe iz UAE kupio Monte investments, čije je sedište u Tivtu, a osnovna delatnost firme je iznajmljivanje vlastitih i iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Pre nego što je osvojio vlast, Vučić je obećavao da će se obračunati sa tajkunima. I danas, 12 godina nakon što je prigrabio svu vlast, pokušava da „proda“ biračima priču o borbi protiv tajkuna, dok sve čini da napravi svoje, lojalne SNS-u, s tim da od tih aranžmana obe strane imaju koristi, piše Radar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari