„Radili smo kao Japanci, a sada smo osuđeni na neizvesno preživljavanje“

Ostavite komentar


  1. Žao mi je što je propao JUMKO nekadašnji gigant tekstilne industrije, čiji su proizvodi bili kvalitetni i po cenama dostupni potrošačima. Firme SIMPO mi uopšte nije žao jer je njihov nameštaj uvek bio ubedljivo najskuplji i za vreme SFRJ i SRJ i posle 2000. godine, tako da verovatno nisu više mogli da izdrže konkurenciju. Takođe je jedno vreme bilo aktuelno to da je firma SIMPO bila jedan od većih poreskih dužnika, a moguće je da je pomenuti bivši direktor te firme putem svojih političkih veza sređivao da im poreske obaveze često budu otpisivane.

  2. Igram s nekim prijateljima jednu igru vezanu za danas. Trazimo clanke u kojima se badem negde spomenu Tito, Titoslavija, ’68 ili Goran Djindjic. Sabiramo na kraju nedelje ko ima vise poena. U proseki svako ima par hiljada, pa sad trazimo one u kojima nema ovih pojmova. Mogu vam reci da je to prilicno tesko.

  3. Neutemeljena, besmislena priča… Industrija u Vranju, kao i u Nišu i mnogim drugim gradovima propala je od 1990. do 1995. godine, u vreme Miloševićeve plkačke i sankcija. U tom periodu je i tehnološki zaostala za svetom, a moge su bile samo veštački „uspešne“ tako što su dobijale ogromne pare iz budžeta da bi lažno prikazale svoju navodnu ulogu u razvoju Srbije. U niškoj Elektronskoj industiji bilo je više od 20 fabrika od kojih je samo tri ikada radilo profitabilno, sve ostale su bile na budžetu. U DIN-u i DIV-u bilo je zaposleno tri puta više radnika od realno potrebnog broja, a duvan se uvek većinom uvozio. To je realna slika.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.