Radnica iz kamenoloma vraćena u fabriku 1

Nakon što smo juče objavili tekst o ženi koja u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku poslednjih dana ručno prebacuje kamenje u kamenolomu, što je posao koji inače rade mašine, Danka Simić je juče vraćena na staro radno mesto čistačice, potvrdio je za Danas njen suprug Milenko Simić.

– Rečeno joj je jutros da se vraća na staro radno mesto čistačice, na kom je bila pre nego što su je stavili da prebacuje kamenje – rekao nam je juče Simić.

Neposredno pre nego što smo saznali ovu vest, Aleksandar Savanović, direktor Ravnaje, čiji je vlasnik poslednjih šest godina kompanija MBA Miljković, odgovorio je Danasu na pitanje da li je tačno da Danka Simić radi u kamenolomu i ako jeste zbog čega to radi. Jedno od pitanja je bilo i da li je raspoređena na mesto čistačice i da sada kao jedina žena ručno prenosi kamenje sa jednog na drugog mesto? Da li joj je to u opisu posla čistačice, koliko ljudi radi na tom mestu i da li postoje uslovi da se to radi mašinski?

Odgovor direktora Savanovića na ova pitanja prenosimo u celosti.

„Ravnaja AD se bavi preradom kamena krečnjaka. Posebnu pažnju posvećujemo ‘bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu’, što se ogleda kroz razne obuke zaposlenih koje naša firma organizuje (obuka iz dela osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad i pružanja prve pomoći, obuka iz oblasti zaštite od požara), kao i obaveznoj upotrebi HTZ opreme i redovnim sistematskim pregledima.

Što se tiče Ugovora o radu, svi zaposleni imaju potpisane ugovore o radu koji su u skladu sa zakonom o radu, kao i aktima poslodavca. Radnici su raspoređeni na radna mesta koja prema potrebama i zahtevima posla zahteva proces proizvodnje, a sve u skladu sa stručnom spremom i ličnim kompetencijama svakog ponaosob“, navodi se u odgovoru koji nam je imejlom dostavio Aleksandar Savanović.

Da li su tvrdnje direktora Ravnaje AD tačne danas će priliku da proveri imati i inspekcija rada. Ministarstvo rada je na pitanje Danasa da li je bilo u kontroli u ovoj fabrici i da li će proveriti slučaj Danke Simić odgovorilo da se njima niko od zaposlenih, kao ni Samostalni sindikat ovim povodom nisu obratili, ali da će na osnovu informacije koju su dobili od nas danas otići u vanredni inspekcijski nadzor u Ravnaju.

„Inspekcija rada povodom navedenog slučaja nije vršila inspekcijski nadzor kod poslodavca Ravnaja AD Mali Zvornik, ali će na osnovu dobijene informacije, dana 30. novembra 2017, izvršiti vanredni inspekcijski nadzor kod navedenog poslodavca u cilju utvrđivanja radno pravnog statusa i ostvarivanja prava zaposlenih u oblasti rada“, navodi se u odgovoru Ministarstva rada.

U ovom ministarstvu kažu da oni svakodnevno vrše inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu nad primenom Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, drugih zakona i podzakonskih propisa, te da to rade po zahtevima zaposlenih i po službenoj dužnosti, ali i na osnovu informacija i saznanja o kršenju prava zaposlenih u oblasti rada, do kojih dolazi.

Danka Simić je u Ravnaji zaposlena od 1986, i sve do 2015. radila je na mestu laboranta, da bi je poslodavac, nakon kratkotrajnog „rada kod drugog poslodavca“, prebacio na mesto čistačice. NJen suprug Milenko je za naš list rekao da je to posledica toga što se, dok je radio u toj fabrici kao predsednik sindikata, on pobunio „za prava radnika“ kojima su plate kasnile mesecima, ali i zbog toga što je većini zarada smanjena ispod minimalca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari