Presudom Privrednog suda u Beogradu Agencija za privatizaciju bi trebalo da plati 3,9 miliona evra odštete ukrajinskoj firmi Azovimpex, sa kojom je pre tri godine raskinut ugovor o kupovini kraljevačke Fabrike vagona.

„Privredni sud je 22. januara doneo presudu, a odmah nakon toga uložili smo žalbu Privrednom apelacionom sudu i taj postupak je u toku“, kažu za Danas u Agenciji za privatizaciju.

Osim gotovo četiri miliona evra, Agencija je dužna da plati i 3,2 miliona dinara za troškove suđenja. Fabrika vagona je privatizovana 2006, a ugovor je raskinut januara 2010. U Agenciji ističu kako je Azovimpex Fabriku vagona kupio na javnom tenderu i da je imao rok za ispunjenje uslova koji nije ispoštovao. „Ukrajinska firma nije izvršila ugovorne obaveze, pre svega one koje se tiču investiranja u drugoj i trećoj godini poslovanja, kao i socijalni program“, napominju u Agenciji za privatizaciju.

Posle raskida privatizacije, firma menja naziv u Koncern Fabrika vagona Kraljevo i ulazi u proces restrukturiranja u kom će, ukoliko dotad ne nađe novog kupca, ostati do sredine 2014. Posle toga sledi stečaj. Predsednik Industrijskog sindikata Dragan Matić kaže za Danas da je takva presuda možda najbolji pokazatelj stručnosti i sposobnosti ljudi koji rade u Agenciji za privatizaciju. „Radnici nikako ne žele da se koplja slome na njihovim leđima i neće dozvoliti da oni plaćaju odštetu, već to treba da reši Agencija koja je sklapala ugovor, odnosno država“, ističe Matić.

Situacija u fabrici je sada, kaže naš sagovornik, lošije nego kada su njom upravljali Ukrajinci. „Tada su kasnile dve do tri plate, sada se sa isplatama kasni desetak meseci. Postoje veliki problemi u poslovanju, i što je najgore, nema nikakvih naznaka da će fabriku iko da kupi“, ističe Matić. On kaže da će učiniti sve da nađu kupca do sredine naredne godine, kada prestaje proces restrukturiranja, kako radnici ne bi ostali bez posla, a fabrika propala. Koncern Fabrika vagona Kraljevo AD u restrukturiranju prema finansijskom izveštaju u Agenciji za privredne registre u 2011. poslovao je sa gubitkom od 100 miliona dinara, dok je godinu ranije završio u plusu od 62 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari