U maju ove godine biće tačno četiri godine otkad država duguje radnicima kompanije Generalexport više od 20 miliona evra, odnosno 200 evra po godini staža za gotovo 5.000 zaposlenih. Neki od tih radnika su odavno bivši, jedni su otišli u penziju, drugi se razboleli, imovina nekada jake firme rasprodata je, a radnici nemaju ništa drugo do da čekaju da se u Ministarstvu finansija i privrede smiluju i isplate im ono što im prema socijalnom programu, kako tvrde, pripada.


– Geneksova imovina vredna više od dve milijarde evra rasprodata je za 170 miliona evra tajkunima – Blok 20 Miroslavu Miškoviću i Kopaonik Miodragu Kostiću. Uslov da se radnicima isplati novac predviđen socijalnim programom bio je upravo prodaja ovih celina, Bloka 20 i Kopaonika, i to je urađeno krajem maja 2009. Međutim, radnici novac još nisu dobili – kaže za Danas predsednik Udruženja bivših i sadašnjih radnika ove dve kompanije Branko Radičević.

Radnici su pisali i bivšem predsedniku Borisu Tadiću i sadašnjem Tomislavu Nikoliću, kao i Agenciji za privatizaciju koja im je poslala dopis u kom piše da je predviđena isplata za sve radnike i da se čeka „saglasnost Ministarstva finansija“. U Agenciji za privatizaciji Danasu je rečeno da se ništa nije promenilo u odnosu na taj dopis (iz oktobra 2012.), da isplatu koordinira Ministarstvo finansija i da nisu ispunjeni svi uslovi da bi se novac isplatio. „Uslov je bio da se proda sva imovina i da se iz toga isplate sva dugovanja firme. To znači da taj novac nije namenjen samo za plate radnike, plate su samo jedan deo duga“, napominju u Agenciji za privatizaciju. Na pitanje šta još treba da se proda da bi bili ispunjeni uslovi za isplatu radnika, u Agenciji kažu da „nije prodata još glavna Geneksova kula“. Radičević tvrdi da to nikada nije bio uslov za isplatu po socijalnom programu, da je to novi izgovor da oni novac ne dobiju.

U Ministarstvu finansija nisu voljni da pričaju na ovu temu, pa ni posle nekoliko dana nismo uspeli da dobijemo odgovor kada će i da li će uopšte ovim radnicima biti isplaćen novac. Radičević kaže da njih u Ministarstvu finansija nikada nisu primili na sastanak, ali im je rečeno da je „moguće prihvatiti isplatu samo pod uslovom da se realizuje u okviru budžetskih sredstava“.

– Mi ne tražimo pare iz budžeta, to su pare kojih ima na računima Agrobanke i Komercijalne banke i to je novac obezbeđen od prodaje imovine naše kompanije. Na računima, a to mogu svi videti, ovih banaka je 17,2 milijarde dinara, nekih 180 miliona evra, a kamata na sve to je 15,5 miliona evra – ističe Radičević. S obzirom na to da radnici potražuju od države 14,5 miliona evra, oni bi, smatra naš sagovornik, mogli da budu isplaćeni i samo od kamate.

Prema podacima Agencije za privatizaciju ova kompanija ima na računu Komercijalne banke 13,9 milijardi dinara, Agrobanke 2,5 milijarde dinara, dok je na računu u Upravi za trezor na ime sredstava uplaćenih od kamate na depozite, nekih 790 miliona dinara. Novac koji je bio na računu Agrobanke koja je završila u stečaju, prema tvrdnjama Radičevića, nije završio u stečajnoj masi već je prebačen u Poštansku štedionicu. Radičević podseća da je Blok 20, sa sve teniskim terenima, malom kulom, apartmanima i energanom koja može da greje ceo Novi Beograd prodat Miškoviću juna 2008, a godinu dana kasnije Kostić je kupio na rate hotel Grand i Konake na Kopaoniku i od toga isplatio svega dve rate.

– Deset puta smo tražili sastanak sa Ministarstvom finansija, ali nismo dobili odgovor. Agencija za privatizaciju koja je dužna da nam isplati novac, to ne može bez saglasnosti Ministarstva i mi njih krivimo, jer nas obmanjuju – napominje Radičević. Radnici će osim 15 miliona evra koji im pripadaju od prodaje dela imovine kompanije tražiti, ističe on, i kamatu u istoj toj vrednosti. A za svoja prava spremni su da se bore i na sudu u Strazburu.

Sumnjiva privatizacija

Preduzeće Generalexport je trenutno u restrukturiranju, a radnici traže poništenje privatizacije koja je, kako tvrde, nelegalna.“Predložili smo da radnici kupe Kopaonik od sredstava izdvojenih za našu isplatu, država nas je odbila i na lizing od četiri godine prodala ga Kostiću, koji je bez dinara ušao u naš posed, a kasnije ostao dužan sedam miliona evra za poslednje dve rate“, napominje Branko Radičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari