Radnici Jure u Leskovcu i danas štrajkovali, ako zahtevi ne budu ispunjeni moguća blokada fabrike 1Foto: S. Atanasovski/Privatna arhiva

Radnici u fabrici južnokorejske kompanije Jura u Leskovcu koji su juče stupili u generalni štrajk, zahtevajući da se povećaju zarade, i danas su u obustavi rada, a spremni su i na radikalizaciju protesta u slučaju da poslodavac ne ispuni njihove zahteve.

Radnici leskovačke fabrike Jura zahtevaju da im se plata poveća za 20 odsto, da se iznos toplog obroka sa 250 poveća na 400 dinara, kao i sređivanje toaleta sa dovoljnim količinama toalet papira i sapuna.

Predsednik organizacije Samostalnog sinidkata metalaca u Juri Predrag Stojanović je za medije izjavio da je za 14 sati zakazan sastanak, na kome bi trebalo da učestvuju i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako bi posredovali u pregovorima između poslodavca i štrajkača.

U slučaju da njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni štrajkači razmatraju mogućnost zatvaranja prilaza fabrici kako bi na taj način onemogućili ulazak i izlazak kamiona.

Učesnici generalnog štrajka, kome je prethodio štrajk upozorenja i još jedan kraći štrajk ističu da je, iako deo zaposlenih nije prekinuo proizvodnju, ona redukovana.

Inače, fabriku Jure u Leskovcu danas je posetila i revizorska delegacija Dajmlera, poslovnog partnera iz Nemačke, a štrajkači su im na ulazu pokazali transparent sa zahtevima na engleskom jeziku.

Zaposleni se nadaju da će im i oni pomoći, a Stojanović je istakao da štrajkači ne žele da Jura ode iz Leskovca već samo da poslovodstvo promeni svoj odnos prema radnicima “jer su oni ljudi, a ne miševi”.

Inače, radnicima u Juri koji su juče započeli generalni štrajk tog dana se nije obratio niko iz menadžmenta ali je, kako štrajkači tvrde, vršen pritisak na zaposlene da ne učestvuju u obustavi rada.

Navodno su šefovi organizovali sastanke sa radnicima na kojima su ih na razne načine odgovarali od učešća u generalnom štrajku.

Štrajkači ističu da su zaposlenima slate poruke da će u slučaju da ne dođu na posao Jura otići iz Srbije i svoju proizvodnju preseliti u Tunis, a neke trake u svoju fabriku u Nišu, da će biti proglašeni tehnološkim viškom, a da onima koji su zaposleni na određeno vreme ugovori o radu neće biti obnovljeni.

Takođe je prećeno da će zbog učešća u štrajku biti ukinut i bonus koji dobijaju zaposleni u fabrici kojima poslodavac, kako navode sindikalci, isplaćuje minimalnu zaradu.

Zaposleni u Juri su ogorčeni zbog toga posebno zato što je južnokorejska kompanija iskoristila sve subvencije na koje zakonski ima pravo u Srbiji kako bi pokrenula proces proizvodnje.

Navodno, menadžment je od zaposlenih tražio i da potpisuju izjave zbog toga što su u štrajku. Na poziv štrajkača u ponedeljak je fabriku posetila i Inspekcija rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari