Radnici leskovačke fabrike Jura prekinuli štrajk 1Foto: S. Atanasovski/Privatna arhiva

Nakon skoro 20 dana radnici leskovačke fabrike Jura prekinuli su obustavu rada a razlog je taj što je u štrajku ostao samo manji broj zaposlenih. U današnjem štrajku učestvovalo je oko 100 zaposlenih.

Sa druge strane, predstavnici Štrajkačkog odbora su istakli da će se borba za ispunjenje štrajkačkih zahteva nastaviti na drugi način i da se od njih ne odustaje.

Radnici koji su bili u štrajku skoro tri pune sedmice su veoma razočarani zbog toga što i pored, kako su istakli, evidentnih zakonskih prekršaja menadžmenta južnokorejske kompanije i pritisaka na učesnike obustave rada nadležni u državi nisu spremni da preduzmu nikakve sankcije.

Štrajk zaposlenih u leskovačkoj Juri, koji je počeo 7.juna, iako neuspešan, ostaće upamćen kao jedna od dužih i upornijih obustava rada u novijoj istoriji Srbije.

Takođe, reč je o jednom od retkih štrajkova koji je imao nepodeljenu podršku gotovo svih sindikalnih centrala u zemlji koji nisu učestvovali u obustavi rada ali su se sa njom u potpunosti solidarisale.

Podsećanja radi, štrajkački zahtevi radnika Jure bili su da im se plata poveća za 20 odsto, da se iznos toplog obroka sa 250 poveća na 400 dinara, kao i sređivanje toaleta sa dovoljnim količinama toalet papira i sapuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari