Radnici Valjaonice bakra Sevojno, tokom jučerašnjeg štrajka upozorenja, obustavili su proizvodnju na pola sata, zahtevajući od poslovodstva da ispuni njihove zahteve o poboljšanju materijalnog položaja. To je prvi štrajk u toj fabrici od njene privatizacije pre devet godina.


Sva tri fabrička sindikata zatražila su produženje važnosti kolektivnog ugovora, pisane garancije da do kraja naredne godine neće biti prinudnog otpuštanja, isplatu regresa za ovu godinu u visini minimalne zarade u Srbiji, utvrđivanje visine satnice do kraja ove poslovne godine, kao i obezbeđivanje kontinuiranog snabdevanja sirovinama kako bi se realizovala planirana proizvodnja. Kako poslovodstvo nije ispunilo te zahteve, koji su bili oročeni do 14. novembra, sindikati su juče organizovali štrajk upozorenja.

Predstavnici sindikata ukazali su na to da je nakon 2011. godine, kada su većinski vlasnici Valjaonice bakra postali inostrani investicioni fondovi RC 2 i DARBI, drastično smanjena proizvodnja i obim investicija, te da zaposleni strahuju od otpuštanja.

– Ugrožena je budućnost fabrike, a time i oko 1.150 zaposlenih i njihovih porodica. Za smanjenje proizvodnje za skoro 50 odsto u ovoj godini, nije kriva svetska ekonomska kriza, već poslovodstvo – kazao je Dragovan Drašković, predsednik samostalnog sindikata, dodavši da radnici nisu imali razloga ranije da štrajkuju, jer je, kako je istakao, „proizvodnja bila 36.000 tona godišnje, a da je sada drastično smanjena“.

– Novo poslovodstvo pokušava da nas ubedi da je ovo specifična firma, koja samo smanjenjem proizvodnje može ostvariti profit. To je apsolutno neprihvatljivo – objasnio je Drašković, a potom naveo da bi fabrika dobro poslovala, ukoliko bi vlasnici u nju investirali. „Fondovi nisu dobri vlasnici i to je svima jasno, jer su tu da uzmu pare, sa što manje ulaganja i sa manjom proizvodnjom, a to znači – višak zaposlenih. Nama je, nažalost, istekao kolektivni ugovor i sprema se otpuštanje radnika, iako poslovodstvo to ne priznaje“, rekao je Drašković.

Krsta Radović, predsednik Nezavisnog sindikata, istakao je da je poslovodstvo na vreme bilo upozoreno i da su sindikati zatražili razgovore i preduzimanje mera da se stanje u fabrici poboljša.

– Shvatamo da je kriza, ali ona u fabrici nije počela 2008. godine, već su pad proizvodnje, gubitak kupaca i drugi problemi usledili kasnije“, dodao je Radović i istakao da jučerašnjim štrajkom sindikati žele da na vreme upoznaju javnost, državne organe i lokalnu samoupravu o stanju u fabrici.

Predsednik sindikata Nezavisnost Veljko Ljubičić, naveo je da je štrajk zakazan po zakonu, pre sedam dana, te da im je generalni direktor Marko Mitrović dan uoči štrajka rekao da će deo zahteva biti ispunjen, a potom se pitao – zašto to nije moglo da se uradi pre tri dana?

– Možda mi ne znamo da li je problem za stanje u fabrici poslovodstvo ili ekonomska kriza, ali vrlo dobro znamo da se proizvodnja smanjuje od kada su vlasnici postali fondovi. Prosečne neto plate oko 1.150 zaposlenih jesu 36.000 dinara, ali sedamdeset odsto zaposlenih prima manji iznos, zbog koeficijenata – poručio je Ljubičić, zaključivši da je osnovni cilj sindikata da Valjaonica bakra ne završi kao mnoga preduzeća, zbog loše privatizacije.

Novinarima juče nije bio dozvoljen ulazak u fabriku, jer to, po rečima radnika fabričkog obezbeđenja, nije dozvolio generalni direktor Marko Mitrović, koji je, kako su oni preneli, novinarima poručio da mu se pitanjima obrate elektronskom poštom.

Smena Dragana Subotića

Čelnici tri sindikata izjavili su da jučerašnji štrajk nema nikakve veze sa nedavnom smenom Dragana Subotića, dugogodišnjeg direktora te fabrike, i imenovanjem Marka Mitrovića na tu funkciju, jer, kako su objasnili „zahtevi sindikata poslovodstvu postoje duže od godinu dana“. „Mi predvodimo sindikalne akcije radi zaposlenih i ne želimo da nas bilo ko svojata. Mi nismo ni na jednoj ni na drugo strani, već isključivo na strani zaposlenih“, rekao je Krsta Radović, objasnivši da se do sada sindikati nisu oglašavali u javnosti da ne bi, kako je rekao, „dodatno pogoršali stanje u fabrici, već su pokušavali da probleme reše razgovorom sa poslovodstvom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari