Radnici kragujevačkog Trgovinskog preduzeća „Srbija“, koji su se i tokom proteklog vikenda i juče okupljali ispred Upravne zgrade firme, za danas su najavili radikalizaciju protesta jer se ne slažu sa odlukom poslodavca, belgijske kompanije Delez da budu proglašeni tehnološkim viškom uz otpremninu od 70 evra po godini staža.

Oni tvrde da odluka kompanije nije zakonita i traže da im se obračuna 300 evra po godini, zatim da im se isplate nadoknade za topli obrok, naknade za prevoz, jubilarne nagrade, te da im se obezbedi program prekvalifikacija i dokvalifikacija dok budu bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kompanija Delez, koja je od Miroslava Miškovića kupila trgovinsko preduzeće „Srbija“ u paketu sa Maksi lancem, odlučila je da zbog nerentabilnosti do 14. decembra zatvori poslednjih pet kragujevačkih trgovina, a 102 radnika proglasi tehnološkim viškom.

– Kompanija Delez Srbija, koja je jedini akcionar i vlasnik Trgovinskog preduzeća „Srbija“ u Kragujevcu dobila je krajem prošle nedelje od Nacionalne službe za zapošljavanje pozitivan stav o programu za proglašenje tehnološkog viška. Ta činjenica potvrđuje da su stavovi izneti u predlogu programa rezultat realne procene situacije u kojoj se TP „Srbija“ nalazi, te da kompanija Delez Srbija postupa u skladu sa zakonom. Delez ostaje pri programu i uslovima za zaposlene u TP „Srbija“ koji su u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije – navodi se u kompanijskom saopštenju.

U Delezu kažu da će se u zavisnosti od godina staža i visine primanja, otpremnine radnika razlikovati. „Za obračun otpremnine uzima se prosek poslednje tri bruto zarade koje su isplaćene zaposlenom i to za prvih 10 godina staža u otpremninu se uračunava po trećina prosečne bruto zarade zaposlenog, a za svaku narednu godinu, po četvrtina od prosečne bruto zarade. Otpremnine svim zaposlenima biće isplaćene pre prestanka radnog odnosa, tj. pre 16. decembra“, navodi se u saopštenju kompanije. Zarade i druga primanja koja su zaposleni ostvarili od trenutka kada je Delhaize poslala vlasnik društva TP „Srbija“, a koja nisu isplaćena zaključno sa danom prestanka radnog odnosa, isplatiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, tvrde u Delezu.

Sindikat TP „Srbija“ međutim, kaže da za njih važi jedino kolektivni ugovor koji su sa poslovodstvom firme potpisali još 2003. i koji je, u međuvreme, tvrde nezakonito stavljen van snage. Tim kolektivnim ugovorom, između ostalog, predviđeno je da otpremnine za prekobrojne radnike iznose 200 evra po godini staža. „Mi znamo da su nam prava, dok smo poslovali u sistemu Delta Maksi uskraćivana nezakonito. Kao malim akcionarima, smanjivani su i broj i vrednost akcija firme, zbog čega smo podneli krivičnu prijavu nadležnima, od kojih tražimo da preispitaju i način na koji je naše preduzeće 2007. privatizovano i kako je postalo deo Maksi lanca“ kažu u sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari