Klanica Agroživ-Juko u Žitištu obustavila je juče rad. Radnici su zbog neisplaćenih zarada prekinuli proizvodnju i zatražili da im se obrati stečajni upravnik. Predstavnici dva sindikata u pogonu u Žitištu koja, za razliku od Agroživa, nije u stečaju, zahtevaju da im se dugovanja namire.

Klanica Agroživ-Juko u Žitištu obustavila je juče rad. Radnici su zbog neisplaćenih zarada prekinuli proizvodnju i zatražili da im se obrati stečajni upravnik. Predstavnici dva sindikata u pogonu u Žitištu koja, za razliku od Agroživa, nije u stečaju, zahtevaju da im se dugovanja namire. Zbog straha da će njihova firma biti zatvorena jer je račun blokiran punih 60 dana, zaposleni su odbili posredovanje u pregovorima sa stečajnim upravnikom i zatražili da im se on lično obrati. Prema rečima sindikaliste Duška Polovine, stečajni upravnik Stevan Moldovan ponudio je isplatu zaostale martovske zarade za radnike koji trenutno rade, dok bi radnicima na bolovanju i onima koji su u međuvremenu dali otkaz, zarade kasnije bile isplaćene.
– Predlog stečajnog upravnika je i da se odreknemo bonusa, jer na računu kompanije Agroživ trenutno ima 56 miliona dinara što pokriva samo zarade onih koji rade. Ipak, niko od nas iz sidnikata kao ni v.d. direktora u firmi Agroživ-Juko ne žele da preuzmu odgovornost za odluku da se neko izostavi sa platnog spiska, pa makar i privremeno, ukoliko to nije zakonski regulisano – objašnjava Polovina.
„Zaposlene u Žitištu zbunjuje i podatak da novca na računu firme ima, a da oni uprkos tome što svakodnevno rade ne primaju ni minimalnu zaradu. Ova agonija dugo traje i sada smo svi na kraju živaca. Neplaćeni računi i prazni stomaci samo su deo naše muke“, kaže radnica Rozalija Rac.
Prema rečima Slavice Mrđa, zaposleni se ne mešaju u poslovanje firme, samo žele da rade i primaju plate. Većini zaposlenih ovaj posao je jedina perspektiva i svi strahuju za radna mesta. „Mi radimo, roba se isporučuje u Pančevo, plate nema više od tri meseca i mi zahtevamo samo da se poštuje naš rad“, kaže Zoran Virag.
Kako smo saznali, najavljeni sastanak sa stečajnim upravnikom Stevanom Moldovanom koji je, zbog novonastale situacije, juče održao vanredni sastanak sa stečajnim sudijom, odložen je za danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari