Radnici niških propalih društvenih firmi ponovo protestuju: Pored neisplaćenih plata traže i kamate 1Radnici propalih društvenih firmi u Nišu: Foto N1

Radnici propalih društvenih firmi okupili su se danas ispred Gradske kuće u Nišu kako bi čuli dodatne informacije o isplati zaostalih plata koju im je obećao gradonačelnik Dragoslav Pavlović, ali su mnogi od njih došli na skup kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo najavljenim načinom isplate.

Okupljeni su kazali da su nezadovoljni time što isplata plata iz budžeta grada podrazumeva isplatu samo zarada, ali ne i isplatu kamata.

Oni su takođe negodovali zbog najave da će morati da potpišu sporazum kojim će se odreći tužbi za zaostale plate i zapitali se šta će biti sa njihovim potraživanjima u slučaju da im grad isplati samo jednu ili dve godišnje rate, od ukupno četiri, koliko je najavljeno.

Nekadašnji radnik „Vulkana“ Slaviša Lazić rekao je da neće potpisati sporazum sa gradom o isplati plata, jer ne želi da se odrekne naplate sudskih troškova i troškova advokata.

„Te troškove moraćemo mi sami da platimo i šta bi nam onda ostalo? Ništa. Nije u redu i što planiraju da se plate radnika umanje za 10.000 i 21.300 dinara koje su radnici dobili 2016. godine i 2017. godine kao socijalnu pomoć“, rekao je Lazić.

Radosav Spaić kazao je da su kamate na zaostale zarade nalaze u sudskim presudama koje je doneo Osnovni sud, a potvrdio Privredni sud.

„Ukoliko nam skinete kamate, a mi na to ne pristajemo, onda se ništa nismo dogovorili“, istakao je Spaić.

Nekadašnji radnik Elektronske industrije u Nišu Zoran Momirović kazao je da će pristati da potpiše sporazum sa gradom i da će uzeti ponuđene zaostale zarade, bez obzira da li će isplata biti sa kamatom ili bez kamate.

„Ja sam se oprostio od tih para, pa sad šta nam daju, daju. Penzija mi je vrlo mala, šta god da mi isplate biće mi od koristi“, izjavio je Momirović.

Inženjer hemije nekada zaposlen u Elektronskoj industriji Radiša Spasić rekao je na skupu da je prihvatljiva ponuda grada da se radnicima isplati na osnovu neisplaćenih plata, minimalna plata pomnožena brojem meseci za koje zaradu potražuju.

Zamenik gradonačelnika Niša Luka Gašević obratio se radnicima i poručio da je rukovodstvo grada voljno da im pomogne.

On je radnicima predložio da formiraju tim ljudi koji će doći naredne nedelje u kabinet gradonačelnika na pregovore o isplati plata.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović juče je najavio da će oko 6.000 radnika dobiti neisplaćene plate, a za tu namenu iz budžeta grada biće izdvojena 2,1 milijarda dinara.

Pavlović je rekao da je taj iznos prevelik za isplatu odjednom, tako da će isplata biti u četiri jednake godišnje rate, počev od ove do 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari