Radnici Pošte večeras protestuju u Zemunu 1Sa jednog od predhodnih protesta Foto: sindikatposte.rs

Zaposleni u javnom preduzeću „Pošta Srbije“, nezadovoljni materijalnim i radno-pravnim položajem najavljuju da će organizovati i večeras protest ispred glavnog poštanskog centra u Zemunu (Ugrinovačka 210b) sa početkom u 19.30 časova.

Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije pozvao je sve kolege iz Novog Sada i Niša da u isto vreme protestuju ispred svojih pošta, a da se sutradan, 31. oktobra, svi zaposleni u JP „Pošta Srbije“ okupe ispred svojih radnih jedinica.

Zaposleni zahtevaju povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine, isplatu zarada iz dobiti, poboljšanje radno-pravnog statusa zaposlenih i izbor direktora preduzeća na osnovu završenog konkursa.

Kako navode u saopštenju, sindikat se obratio i Aleksandru Vučiću da se kao predsednik Srbije angažuje u realizaciji, kako su istakli, opravdanih i realnih zahteva sindikata.

U dopisu predsedniku navodi se da su JP „Pošta Srbije“ po ostvarenoj dobiti i ostalim ekonomskim pokazateljima jedno od najuspešnijih preduzeća u Republici, ali ne i po zaradama, koje su pored umanjenja od 10 odsto dodatno obezvređene rastom troškova života.

Zahtevajući isplatu zarada iz dobiti, Sindikat podseća da je neto dobit Preduzeća za prošlu godinu iznosila oko 3,5 milijarde dinara i da je ona ostvarena zahvaljujući svim zaposlenima. Ukazano je da zaposleni na privremeno-povremenim poslovima, njih 267, rade i po nekoliko godina na sistematizovanim radnim mestima za znatno manju zaradu i bez prava koje imaju njihove kolege u radnom odnosu.

„Zbog nedovoljnog broja neposrednih izvršilaca u tehnološkom delu zaposleni ne mogu da ostvare godišnji odmor, pa se to osnovno pravo „pretvara u slobodne dane“, koje ni jedan pravni akt ne prepoznaje. Prema saznanjima Sindikata, pokrenute su procedure za izbor direktora Preduzeća na osnovu završenog konkursa. Neophodno je za dobrobit Pošte i njenih zaposlenih što pre izaći iz ovog nedefinisanog statusa direktora Preduzeća. Smatramo, kako to i Zakon o javnim preduzećima nalaže, da ovako bitan sistem treba da vode stručnjaci, a ne političari“, navodi se u saopštenju Sindikata upućenom predsedniku Srbije i dodaje da su spremni da zajedno sa nadležnim državnim i organima Preduzeća kroz dijalog rešavaju sve navedene probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari