Radnici protiv gašenja, orni za proteste 1

– Kako se bliži 31. maj, dan kada će 17 preduzeća, izdvojena kao strateška sa spiska od stotinak u restrukturiranju, država prestati da štiti od poverilaca, nazire se da i pored brojnih obećanja Vlada Srbije nema rešenje za opstanak većine od njih.

To predosećaju i zaposleni u tim firmama, koji ovih dana sve više „pritiskaju“ nadležne kako bi pokušali da spreče odlazak u stečaj. Automatski, to znači da bi ostali bez posla, a pribojavaju se da će u tom slučaju izgubiti mogućnost da namire i svoja zaostala potraživanja od poslodavaca. Zbog toga su, vešto birajući trenutak uoči zvaničnog početka predizborne kampanje, u nekim od tih preduzeća radnici stupili u generalni štrajk, u drugima su organizovali štrajkove upozorenja a u trećim traže od Vlade smenu aktuelnog rukovodstva kao osnovni preduslov za izlazak na „zelenu granu“.

Vlada Srbije pak, kako se izbori približavaju, tvrdi da će se rešenja za preduzeća u restrukturiranju naći. Sasvim je jasno da je upotreba reči „stečaj“ u predizbornoj kampanji veoma nepopularna. U 17 preduzeća u restrukturiranju ne samo da radi 22.000 ljudi, već je reč o firmama od kojih faktički „žive“ gradovi u kojima privređuju. Samim tim stečaj u njima bi značio i kolaps privrede čitavih regiona u Srbiji.

Tako radnici FAP-a u Priboju, koji su stupili u generalni štrajk, tvrde da je epilog razgovora u Vladi – da to preduzeće nakon 31. maja ide u stečaj. Većina od 600 zaposlenih će otići na biro, dobiće po 200 evra za godinu staža, dok bi manji deo radnika bio zadržan na poslu u Vojno remontnom zavodu. Ovakvo rešenje, kažu štrajkači u FAP-u, za njih je potpuno nepriihvatljivo. Oni traže da im se isplati devet zaostalih zarada, overe zdravstvene knjižice i poveže radni staž. Ti zahtevi nisu ispunjeni, zbog čega nastavljaju obustavu rada u kojoj poštuju predviđeni minimalni obim proizvodnje… Štrajkači kažu da je ideja Ministarstva privrede da obezbedi posao samo za deo radnika, dok bi preostala većina ostala i bez radnog mesta i bez mogućnosti da naplate prethodne plate. Oni su protiv otvaranja stečaja u FAP-u, i traže da, ako preduzeće ne može da nastavi sa radom, Vlada sve radnike proglasi tehnološkim viškom kako bi im bila isplaćene otpremnine i sva potraživanja. Radnici od premijera Aleksandra Vučića očekuju da im kaže da li postoje mogućnosti da FAP ne ode u stečaj i da nastavi sa poslovanje, što oni zdušno priželjkuju kao najoptimalnije rešenje za egzistenciju svojih porodica. Štrajkači tvrde da je aktuelno rukovodstvo FAP-a nesposobno da vodi fabriku, te da je ono odgovorno što je preduzeće pred stečajem. S druge strane, prihvataju predlog Ministarstva privrede da se naredne sedmice održi sastanak sa predstavnicima Vojske Srbije na kojem bi se razgovaralo o novim poslovima.

Nedavno su i zaposleni u devet rudnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, s obzirom da su u razgovorima sa nadležnima postignuti zadovoljavajući rezultati, doneli odluku da ne uđu u generalni štrajk koji je bio najavljen za početak prošle nedelje. Oni su odluku o štrajku zamrzi do 15. marta, kada će biti napravljen presek šta je realizovano od njihovih zahteva. Rudari „Resavice“ kažu da su imalikonstruktivne razgovore sa ministrom privrede Željkom Sertićem i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem i da su im njih dvojica dali garancije da je Vlada Srbije odlučna da rudnici nastave sa radom i nakon 31. maja. Radna grupa koja se bavi reorganizacijom preduzeća, preuzela je obavezu da radnici angažovani na određeno vreme budu primljeni u stalni radni odnos. Takođe, obećano je formiranjeradne grupa koja će se baviti rešavanjem pitanja nadoknada za rad po smenama. Rudari „Resavice“ ističu da ne odustaju od svog glavnog zahteva a to je da preduzeće nastavi sa radom posle „dana D“, odnosno da rudnici u kojima postoje uslovi za ekonomski opravdanu eksploataciju ne budu zatvoreni.

I u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor postoji veliko nezadovoljstvo radom aktuelnog rukovodstva, zbog čega je Sindikat rudara Srbije, aktivan u tom preduzeću, od premijera zatražio da hitno smeni generalnog direktora Blagoja Spaskovskog. Rudari tvrde da je Spaskovski krivac za kolaps u kome se nalazi preduzeće, optužuju ga za šikaniranje sindikalnih aktivista, otpuštanje radnika i neracionalno poslovanje. Njegova smena predstavlja preduslov da RTB Bor pronađe inostranog strateškog partnera, smatraju u tom sindikatu i ističu da su poslovni rezultati Basena, koji ima velike potencijale i znatne rezerve u rudnicima bakra i zlata u Boru i Majdanpeku, veoma loši. Kao primer navode da je u prošloj godini, zaključno sa 1. oktobrom zabeležen gubitak od 30 miliona dolara a mesec dana kasnije je navodno taj gubitak spušten na 20 miliona dolara.

Sigurni od poverilaca još samo tri meseca

Na spisku od 17 strateški značajnih preduzeća, koja su do 31.maja izuzeta od obaveze izmirivanja dugova prema poveriocima nalaze se: AD Fabrika maziva Fam Kruševac, FAP Priboj, AD Petrohemija iz Pančeva, PKB Korporacija, Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, pamučni kombinat Jumko iz Vranja, proizvođač guma Trajal iz Kruševca, AD Galenika, AD Politika, AD Ikarbus, RTB Bor, Prva petoletka Trstenik, Prva iskra Barič, PPT-servoupravljači Trstenik, Grupa zastava vozila Kragujevac, PPT-zaptivke Trstenik i Holding industrija kablova Jagodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari